Risken för folkmord ökar i krigets Syrien

Detta är priset för att världen inte agerat

Giftgas Så många som 1300 människor uppges ha dödats i vad som kan vara en attack med giftgas.

I år är det 25 år sedan Saddam Hussein lät bomba den kurdiska staden Halabja i norra Irak med stridsgas. Minst 5000 människor dödades omedelbart. Attacken var ett led i ett folkmord på den kurdiska befolkningen.

I går fylldes media av bilder på dödade män, kvinnor och barn från Ghouta vid den syriska huvudstaden Damaskus. Uppgifterna skiljer sig men så många som 1300 människor uppges ha dödats i vad som kan vara en attack med giftgas.

Läget är osäkert

Militära och diplomatiska experter som Aftonbladets ledarsida talat med varnar för att dra för långtgående slutsatser av den information som hittills kommit fram. Innan en oberoende undersökning gjorts på plats kan man inte klart säga varken att en attack i denna omfattning ägt rum eller vem som ligger bakom.

Det viktiga nu är att FN får möjlighet att på plats utreda vad som hänt. I natt diskuterades detta i Säkerhetsrådet utan att man kom fram till något konkret krav. Ryssland och Kina har återigen bromsat FN från att agera mer handfast i Syrien.

Inget mer Syrien

Situationen är oerhört komplicerad. På senare tid har regimen allt mer tagit initiativet i det pågående inbördeskriget. Oppositionen är mer splittrad än tidigare. En öppen konflikt pågår i norra Syrien mellan den kurdiska milisen PYD, med nära band till PKK, och Jabhat al-Nusra, som har kopplingar till al-Qaida.

I norr arbetar kurderna på att bygga sin egen stat. Längs kusten behåller regimen kontrollen i områden som domineras av alawiter, samma grupp som president Bashar al-Assad tillhör. I östra delen av landet är läget än mer kaotiskt.

Allt fler bedömare börjar nu öppet tala om att det inte längre finns inte längre någon väg tillbaka för Syrien. Varken regimen eller oppositionen kan göra anspråk på att utgöra en samlad ledning för ett samlat Syrien.

Risk för folkmord

Ett sönderfallande Syrien skulle få förödande konsekvenser för regionen och påverka stabiliteten i både Irak och Libanon. Risken är också uppenbar för allt mer av etnisk rensning och även folkmord i spåren av olika grupper som slåss om samma territorium. Det har vi sett i tidigare inbördeskrig.

I Syrien ser vi nu konsekvensen av att världen inte agerat i tid. Det är ingen vacker syn.

Följ ämnen i artikeln