Skattepengar ska inte gå till privat läxhjälp

Skattemedel som används till läxhjälp måste ge alla elever stöd

Med en dryg månad kvar innan skatteavdragen för privat läxhjälp ska avskaffas är branschens företag ner i bottenskrapet och letar argument.

I dag kunde vi höra i Ekot höra en läxhjälpsföretagare från Dalarna försäkra att minst 90 procent av hennes kunder hade barn med särskilda behov.

Nu oroade sig företagaren stort för vad som skulle hända med de stackars barnen efter nyår.

Anledning till oro

Och visst finns det anledning till oro.

I internationella undersökningar har den svenska skolans resultat sjunkit som en sten de senaste åren. Klyftorna växer och den viktigaste faktorn bakom barns skolprestationer - föräldrarnas utbildningsnivå och inkomst - får bara större effekter. Styrsystemet fungerar dåligt och det saknas resurser. Varken kommunala eller privata huvudmän klarar av sitt ansvar.

Skolan och eleverna behöver hjälp och stöd, både i Dalarna och i resten av landet. Men lösningen är verkligen inte att skattesubventionera privatfinansierad stödundervisning för barnen till de föräldrar som anser sig ha råd.

Destruktiv princip

Den principen för att fördela resurser fungerar när det gäller många saker, men den blir både orättvis och destruktiv när vi talar om samhällets stöd till skolbarn.

Rutavdrag är en skattesubvention, det måste till och med en småföretagare i läxbranschen begripa. Pengarna är redan inbetalda och hämtas från Skatteverket för att betala en del av företagets räkning för utförda tjänster.

I veckan berättade Skolverket att man nu fördelat det särskilda anslag som ska gå till skolor och föreningar som vill arrangera läxhjälp för alla barn. Kommunala och privata skolor hade sökt 47 miljoner kronor, men får 13. Föreningar har sökt 6 miljoner, och får 2.

Pengarna räcker inte

Mer pengar finns nämligen inte på Skolverket. Anslaget är på 15 miljoner, och de pengarna går nu till de skolor och bostadsområden där eleverna har lägst betyg.

Självfallet borde det finnas pengar till läxhjälp i alla skolor, och resurser så att alla elever kan få särskilt stöd om det behövs. Det är ett stort arbete som både kräver resurser och en bättre organisation. Men det första steget är att omdirigera subventionerna från läx-rut och i stället använda pengarna till läxhjälp för alla elever.

Alltså precis det som kommer att hända om en dryg månad.

Följ ämnen i artikeln