Sluta storhandla och skrota bilen

Vi köper alldels för mycket mat som vi aldrig äter upp.

Varje år slänger hushållen minst en miljon ton matavfall. Det går att spara mycket pengar på att planera sina inköp bättre, men det är inte bara en fråga om den enskildes ekonomi. När vi slänger bröd och grönsaker belastar vi även samhället.

Att transportera, bränna och ta hand om avfall är inte gratis. För att inte tala om effekterna som överkonsumtionen har på klimatet. Att producera mat kräver mycket energi, om den maten inte äts upp är det direkt slöseri med jordens resurser.

Det vore enkelt att hävda att om vi bara handlade mindre mat skulle problemen vara ur världen. Men riktigt så enkelt är det inte. Mataffärer flyttar allt längre bort från invånarna och städer anpassas efter bilen.

När småhandlarna i våra bostads­områden konkurreras ut av gigantiska marknader tvingas vi ta bilen till köpcentrum.

Detta gör att vi handlar mer åt gången. Biltrafiken har ökat med hela 70 procent sedan 1970-talet. Fler bilar på vägarna har i sin tur lett till att skrot­högarna och det farliga avfallet från hushållen ökat med 12 procent på kort tid.

När kommunledningen i Hudiksvall tillät ett nytt bygge av köpcentrum utanför staden mottog den protestlistor med 2 000 namnunderskrifter. Hudiksborna ville inte att samhällets stadsliv skulle dö ut och att man skulle tvingas ta bilen för att köpa mat. Men den centerpartistiska kommunledningen valde att slå dövörat till.

Historier lik den i Hudiksvall hörs från alla delar i landet. Människor protesterar mot köpcentrum som kräver bil och som utarmar den lokala handeln.

Man kan var för sig handla ekologiskt och medvetet. Men för en hållbar omställning krävs det modiga politiker.

Följ ämnen i artikeln