Borg bryr sig bara om stockholmare

Skatterna har sänkts med 140 miljarder. De 86 000 som utförsäkrats har fått betala.

Festen är över. De som vunnit mest på Moderaternas år vid makten är friska män med jobb och höga inkomster som bor i Stockholmsregionen. De råkar även vara Moderaternas kärnväljare.

I dag presenterade Anders Borg (M) regeringens prognos för ekonomin vid en pressträff på statsministerns sommarresidens Harpsund. Han skrev ner prognosen för den svenska tillväxten till 1,9 procent och han spådde att arbetslösheten i år landar på 7,9 procent, högre än när han tillträdde som finansminister.

I klartext betyder det att ungefär 400 000 människor är arbetslösa under en regering som sagt att bekämpning av arbetslösheten är deras viktigaste fråga. Ett minst sagt magert resultat efter åtta år.

Mer åt de som har mycket

Historiskt har Moderaterna av väljarna setts som "överhetens parti", det visar mätningar av Forskningsgruppen för Samhälls- och Informationsstudier, FSI.

När Fredrik Reinfeldt sjösatte Nya Moderaterna var poängen att de skulle bli mer folkliga, och att stämpeln som adelsmän och skattefifflare skulle tvättas bort.

I allt väsentligt lyckades strategin, det "nya arbetarpartiet" blev en stor framgång i valen 2006 och 2010. Men nu har luften gått ur och verkligheten allt mer hunnit ikapp.

86 000 utförsäkrade

För om vi ser till politiken påminner den starkt om de gamla Moderaternas.

Skatterna har sänkts med 140 miljarder. Det har bland annat betalats med att 86 000 människor utförsäkrats och ställts på bar backe.

Moderaternas skattesänkningar har gynnat män i högre utsträckning än kvinnor och Stockholmare mer än de som bor utanför huvudstaden.

De verkliga vinnarna på denna regering är friska medelålders män med jobb i kommuner som Lidingö, Danderyd och Vaxholm. Dessa råkar även vara Moderaternas kärnväljare.

Resten av Sverige

Men de flesta svenskar bor faktiskt inte i Stockholms kranskommuner.

I resten av landet är SJ:s haveri inte något man ser på nyheterna utan verkligt ett problem i vardagen. Där kan avregleringen av apoteken betyda att man inte får sin medicin och det är där den generella välfärden på allvar börjar ta stryk.

För ett par dagar sedan skrev sju kommunalråd i mindre kommuner i Svenska Dagbladet att 110 av landets kommuner i dag kämpar för att hålla välfärden på samma nivå som föregående år. Intäkterna från skatter, utjämning och statsbidrag växer långsammare än utgifterna och nu väntar antingen skattehöjningar eller nedskärningar. Resultatet är att Sverige slits isär ekonomiskt.

Alliansen på turne

På måndag kommer Allianspartierna starta sin valrörelse på allvar. De påbörjar sin turné i Sundsvall.

Hittills har valdebatten mest ägnats åt sidofrågor som invandring och taktiskt spel i regeringsfrågan. Förhoppningsvis är det slut med det nu, efter Anders Borgs pressträff idag.

Alliansen kan inte rimligen ägna de kommande tre veckorna åt att undvika Sveriges verkliga utmaningar som jobben, skolan och välfärden. De kan inte i evighet låta bli att prata om SJ, om klimatpolitiken och om hur hela Sverige ska kunna utvecklas.

Det vore bra om den riktiga valrörelsen kan börja nu.

Följ ämnen i artikeln