Var fjärde flykting högskoleutbildad

Bara en fjärdedel av de 43 000 nyanlända flyktingar som är inskrivna på Arbetsförmedlingen har eftergymnasial utbildning.

I december förra året var drygt 43 000 nyanlända flyktingar inskrivna på Arbetsförmedlingen för det som på byråkratisk svenska kallas etableringsinsatser. Två tredjedelar av dem var under 40 år. En fjärdedel hade med sig en eftergymnasial utbildning på minst två år. Det visar Arbetsförmedlingens egna siffror.

Det är lärare och ingenjörer, läkare och ekonomer, matematiker och jurister. Personer med kompetenser som det svenska samhället behöver, och som i sin tur behöver få använda sin kunskap.

Räcker inte med språket

Andelen högutbildade bland flyktingar som beviljas uppehållstillstånd är nu lika stor som bland svenskar i allmänhet.

Samtidigt har många förstås mycket kortare utbildning. Hälften av de som deltar i Arbetsförmedlingens program har en utbildning som på sin höjd motsvarar svensk grundskola.

För att få en chans på den svenska arbetsmarknaden kommer det många gånger inte att räcka med att få lära sig språket. Flyktingmottagandet innebär ett väldigt utbildningsåtagande för det svenska samhället.

Måste kunna matcha

Men framför allt är det en utmaning att ta tillvara den kunskap som männi­skor bär med sig till det svenska samhället. Det handlar om språkgrupper med yrkesinriktning, smidiga system för att validera utländska utbildningar och ett effektivt arbete för att matcha kompetens med behov.

Och så handlar det om bostäder.

Arbetsförmedlingen konstaterar att ett eget boende många gånger är själva grundförutsättningen för att kunna ta steget in på arbetsmarknaden. Och den förutsättningen saknar alldeles för många i dag.

Integration är knappast kärnfysik. Det handlar om utbildning, boende och jobb.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.