En femårig flicka ska inte BMI-mätas

Bild: Robert Nyberg

Är det verkligen vettigt att BMI-mäta små barn?

I Skåne fick en fyraårig flicka höra att hon var för tjock. Året därpå att hon hade för högt BMI. Flickan var överviktig, menade sköterskan på barnavårdscentralen.

Alla som sett bilderna på Facebook vet dock att det handlar om en högst normal femåring. Mamman Alexandra Ogard Ivarsson lade rasande ut bilden på Facebook i protest mot vikthetsen. "Här krävs ett uppvaknande om våra kroppsliga normer och vad vi gör mot våra barn."

Hennes inlägg har i skrivande stund delats över 28 000 gånger.

Varenda bantningskur

Folk är upprörda och det med rätta. En femårig flicka som får höra att hon är för tjock kommer sannolikt att väga sig varje dag under resten av sitt liv. Hon kommer att pröva varenda bantningskur som finns för redan som barn fick hon höra att hon var för fet.

BMI är ett trubbigt mått och på små barn är det ytterst tveksamt. Barn kan vara smalisar eller knubbisar och ingen vet hur de artar sig senare i livet. Vore det inte bättre om barnavårdscentralens personal i stället uppmanades att titta på barnen? Det finns ju barn som faktiskt är överviktiga och givetvis kan en sjuksköterska se det.

Men inte ens det tjocka barnet ska få höra att det inte duger.

Smala flickkläder

Dagens vuxna kroppsfixering får inte överföras till barnen. Folkhälsan kan inte individualiseras så till den grad att även förskolebarn ska känna ångest över sin egen kroppsvikt. Särskilt flickor uppmanas ju alltid att vara smala. Deras kläder sys upp i smalare modeller än pojkarnas. Titta in på närmaste barnavdelning och upptäck att pojkarnas kläder är stora och rymliga medan flickornas är trånga och obekväma.

Så snart flickorna kan läsa upptäcker de sedan mediernas alla bantningstips. Det började med en kommentar på barnavårdscentralen och slutade i en livslång bantning.

Inte ens Vårdguiden kan avhålla sig från långa BMI-tabeller för barn. De börjar beräkningarna i fyraårsåldern och det är väl tänkt att föräldrarna ska sitta där och räkna ut om barnet duger eller inte.

Bättre skolmat

Vad barnen behöver är snarare en storsatsning på barnhälsan. Börja med maten i skolan och förskolan, visa barnen att nyttig mat kan vara god. Satsa på utflykter, skolgymnastik och fritidsverksamhet. Barnen behöver tillräckligt många vuxna som visar att det är roligt att röra på sig ute i naturen.

De behöver mer fotboll, fler simlektioner och en barnhälsovård som ger praktiska tips till föräldrarna utan att stigmatisera barnen. De måste alltid känna att de duger.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln