De stod upp för våra rättigheter

Konflikten i Fränsta har avslöjat mycket om dagens Sverige

Natten till i går tog den slut, fackförbundet Unionens strejk mot telefonbokningsbolaget Focus CRS i Fränsta utanför Ånge. I 66 dygn höll de strejkande ut. Nu finns det inte längre någon arbetsgivare att strejka mot.

Bolagets ägare – konsultföretaget Peak Partner i Stockholm – valde att lägga ner företaget hellre än att acceptera de anställdas krav på rimliga villkor och ett kollektivavtal.

Cyniskt affärsintresse

Konflikten i Fränsta har avslöjat mycket om dagens Sverige. Den har berättat om hur cyniska affärsintressen – i det här fallet från Stockholm – ser landsbygden som en källa till billig arbetskraft och statliga bidrag.

Den har också berättat om hur unga människor möter en arbetsmarknad där rättigheter som en rimlig lön och fasta arbetstider inte alls är själv­klara. Vi har sett hur grund­läggande saker – som rätten till facklig inflytande och ett avtal – fullständigt kan ignoreras.

Men de strejkande har också visat något annat. Att männi­skor inte låter sig behandlas hur som helst. Under mer än två månader har de hållit samman. De har gått strejkvakt tillsammans. De har spelat in en kampsång tillsammans, och de har stått upp för sina rättigheter tillsammans.

Stort stöd

Dessutom har de fått stöd. Människor i Fränsta har ställt sig bakom de strejkande, kommunala politiker har stöttat dem och det lokala näringslivet har tagit avstånd från stockholmsföretagets sätt att ut­nyttja människor.

Artisten Stefan Sundström bjöd in de strejkande till en konsert, och i fredags blev konflikten i Fränsta en fråga i den svenska riksdagen. Vänster­ledare Jonas Sjöstedt pressade näringsminister Annie Lööf om hur ett företag som Focus CSR kunde få statligt stöd, och Lööf kallade de strejkande modiga.

Betalat ett högt pris

Moraliskt råder det ingen tvekan om vem som segrat. Peak Partner har blivit känt som ett skojarföretag som alla borde hålla sig ifrån. De strejkande – Christer, Frida, Tej, Tina och de andra – har försvarat sina rättigheter och sin stolthet.

Priset för strejken har varit högt. Peak Partner packar ihop och försvinner från Medelpad och de anställda tvingas söka andra jobb.

Men de strejkande har dragit en gräns för hur långt arbets­givarna kan gå. För det borde vi alla vara tacksamma.

Följ ämnen i artikeln