Islamister riskerar Egyptens framsteg

Folkets ilska väcktes När den islamistiska presidenten, Muhammad Mursi, försökte ge sig själv större makt reagerade Egyptens folk genom att åter gå ut på gatorna och protestera.

15 december 2012. Egypten

Religion och politik är sällan någon bra kombination. När moderat islamistiska Muslimska brödraskapet vann makten i Egypten var därför många oroliga.

I dag börjar folkomröstningen om en ny konstitution i Egypten. Omröstningen fortsätter 22 december. Det är, i allt väsentligt, ett stort demokratiskt misslyckande.

President Muhammad Mursi från Muslimska brödraskapet har drivit fram folkomröstningen för att få slut på den politiska osäkerhet som rått sedan den förra regimen under Hosni ­Mubarak störtades av den arabiska våren i februari förra året.

I parlamentsvalet vann ­Muslimska brödraskapet en stor seger.

De mer hårdföra ­islamisterna i salafisternas parti­ al-Nour fick dessutom omkring en fjärdedel av rösterna.

I presidentvalet, som avslutades i juni, förlorade militärens, och den gamla regimens kandidat, Ahmed Shafiq, mot Muslimska brödraskapet. Kandidaterna från de sekulära, demokratiska krafterna slogs ut ­redan i första valomgången.

Redan före presidentvalet var läget polariserat och bara dagar före valet upplöste Egyptens högsta domare parlamentet på grund av en teknikalitet.

Utnyttjade framgången

Förslaget till ny konstitution har tagits fram i ett författningsråd dominerat av Muslimska brödraskapet där de demokratiska krafterna i praktiken har tvingats bort.

Efter Israels attack mot Gaza i början av november bidrog Muhammad Mursi till att förhandla fram en vapenvila. Han försökte utnyttja framgången och utfärdade ett dekret som överförde stora maktbefogenheter till honom själv. Han skyndade även på beslutet om den nya konstitutionen.

Oppositionen reagerade med raseri och Kairos gator fylldes åter med demonstrationer, den arabiska vårens kraft väcktes till liv igen.

Förslaget till konstitution är ett hafsverk och dominerat av Muslimska brödraskapets ideologi. Det saknar tillräckligt skydd för bland annat kvinnors och minoriteters rättigheter. Oppositionen varnar för att det genom sin luddighet öppnar för ett systematiskt missbruk om regeringen vill islamisera Egypten.

Kan inte ändra spelregler

Muhammad Mursi har missförstått en av demokratins grundstenar. Bara för att man får 51 procent av rösterna i ett val har man inte demokratiskt mandat att ändra spelreglerna till sin egen fördel.

Egypten kunde ha blivit en modell för demokrati i arab­världen. Nu verkar det, tyvärr, som om landets ledare inte var mogna uppgiften.

Förhoppningsvis får folket snart chans att rösta bort dem.

Följ ämnen i artikeln