SD:s vänner i Polen ser ut att åka på storstryk

Läxan för Sverige är glasklar: motstånd lönar sig

Medborgarplattformen på att de sista valmötena innan valet i söndags. Kandidaten Barbara Nowacka berättade för Aftonbladet att hon kampanjat sedan i mars. Det verkar ha fungerat.

Polens demokratirörelse ser ut att ha vunnit. SD:s vänner i nationalkonservativa Lag och rättvisa tappade majoriteten i Sejmen, polens riksdag.

”Det här är slutet på de onda tiderna, det här är slutet på Lag och rättvisas styre”, sa oppositionens ledare Donald Tusk när vallokalsundersökningen kom klockan 21 igår.

Valet var varken fritt eller rättvist. Lag och rättvisa utnyttjade hela statsapparaten, statlig media, myndigheter och statliga företag i valkampanjen. De utmålade oppositionen som illegitim, som förrädare.

Men efter åtta år av auktoritär politik räcker det inte. Väljarna har tröttnat.

Rösterna räknas fortfarande och valsystemet gynnar Lag och rättvisa, bland annat genom att valkretsar på den konservativa landbygden väger tyngre än i de liberala städerna. Systemet är även konstruerat för att gynna det största partiet, som är Lag och rättvisa, för att underlätta regeringsbildningar.

Det finns också ett antal saker Lag och rättvisa fortfarande kan göra. Högsta domstolen, som inte är en riktig domstol utan består av politruker från det styrande partiet, måste godkänna resultatet.

Och presidenten, Lag och rättvisas Andrzej Duda, kan ge sitt eget parti uppdraget att bilda regering om han vill. Det skulle ge dem ett par månaders respit och kanske möjligheten att övertyga – eller i praktiken köpa – tillräckligt många parlamentsledamöter för att sitta kvar.

Oppositionen har hittills ett ganska bra försprång, och valövervakningen är rigorös. Det ska mycket till för att något fiffel ska lyckas. Även om ingenting ska uteslutas.

Något demokratiskt mandat har dock inte Lag och rättvisa längre. Deras toxiska, polariserande och nationalistiska stil har förlorat sin tidigare kraft. Här finns flera viktiga lärdomar även för Sverige.

Den första är att motstånd lönar sig. I Polen har oppositionen på ett tydligt sätt tagit strid mot de förändringar Lag och rättvisa genomfört. Både i parlamentet och genom gräsrotsarbete och demonstrationer.

Detta har byggt en stark och sammanhållen rörelse som håller ihop även när regeringen med statens resurser försökt tysta dem. Partierna och olika frivilligorganisationer har gemensamt försökt hålla stången när Lag och rättvisa inskränkt demokratin och tagit ifrån kvinnor och hbtq-personer deras rättigheter.

Det andra är att oppositionen hållit ihop. De tre partier som nu vunnit en majoritet i valet, Medborgarplattformen, Vänstern och ”Tredje vägen” är även internt sammanslagningar av mindre grupper, fraktioner och gamla partier. Men de har hållit samman och inte bråkat inbördes.

Det tredje är att vara hoppfulla. Medan regeringen försökt skrämma väljarna och bygga en nationalistisk bunkermentalitet har oppositionen istället varit hoppfulla om framtiden och om samarbetet i EU.

De partier och folkrörelser som vill få slut på SD:s makt i Sverige bör anteckna noggrant. Våra grannar i söder har just visat hur även en ingrodd auktoritär regim kan fällas.

Sedan återstår det att se vad som händer nu. Lag och rättvisa kommer naturligtvis göra sitt yttersta för att sitta kvar.

Så inget är klart förrän allt är klart.

Men om detta står sig är valresultatet i Polen en stjärnsmäll för Europas extremhöger.

Följ ämnen i artikeln