Efter praktiken sitter Melvin, 18, i rullstol

Regeringen slaktar arbetet för en bättre arbetsmiljö

Melvin hamnade i rullstol efter praktiken på en byggarbetsplats. Bilden är en genrebild.

Melvin Rosenbergs planer var tydliga: han skulle sommarjobba och ta körkort. Men under 18-åringens praktik på en byggarbetsplats förändrades allt.

Tillsammans med en annan ung praktikantkollega skulle han lägga tak. De delade spikpistol och när Rosenberg gav sig iväg till sin kollega för att hämta verktyget trampade han igenom taket och landade på ett cementgolv. Rosenberg och kollegan saknade båda tillräcklig skyddsutrustning.

Nedsövd på sjukhus

När Sydsvenskan träffar honom sitter han i rullstol. Vänsterbenet är gipsat, vänster handled är skadad. Läkarna vet inte om han kommer få tillbaka sin rörlighet fullt ut.

– Vi får se hur det blir efter min rehab. Jag kommer att kunna gå, har de sagt, säger han till Sydsvenskan.

I stället för körkort och sommarjobb tillbringade han en månad på sjukhus. I perioder var han nedsövd.

Vanligt problem

Olycksstatistiken är som värst för unga män i tillverkningsindustrin, bygg- och transportbranschen.

Som ung arbetare är det svårt att säga ifrån när man hamnar i riskfyllda arbetssituationer. Rosenberg säger att de pratat i skolan om att det är farligt att arbeta i byggbranschen. Men för att undvika olyckor krävs tydliga ramar och ett strukturerat arbetsmiljöarbete.

Tyvärr lär Melvin nog inte bli den sista unga personen som råkar ut för en allvarlig arbetsplatsolycka. Framtiden för arbetsmiljöarbetet ser inte direkt ljus ut. Skyddsombuden har befogenhet att avbryta farliga arbeten. Nu vill Tidöpartierna utreda om skyddsombuden kan utses av någon annan än facket. Dessutom lägger regeringen ned Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Myndighet läggs ner

I praktiken innebär det att svenska arbetstagares säkerhet äventyras. Maktbalansen kommer förskjutas än mer till arbetsgivarnas fördel när skyddsombuden blir tandlösa. Och att Myndigheten för arbetsmiljökunskap läggs ned betyder att regeringen struntar i arbetsmiljöarbete.

Två dagar i veckan skjutsas Melvin till skolan med färdtjänst. Men det tar bara några timmar innan hjärntröttheten efter olyckan tar över.

Melvin Rosenberg är nu osäker på om han vill fortsätta inom byggbranschen. Det kanske inte är så konstigt.

Följ ämnen i artikeln