Friskolornas ömma punkt är utdelningen

Roger Akelius satte fingret precis där

Academedia i Liljeholmen, en av de 800 skolor som ingick i den spruckna jätteaffären.

Karriären som skoldirektör och pedagogisk nydanare blev kort för mångmiljardären Roger Akelius. Jätteaffären där hans stiftelse skulle köpa nästan en fjärdedel av aktierna i skolkoncernen Academedia blir inte av.

Säljarna, familjen Anderssons Mellby gård, har fått kalla fötter. Jätteaffären på 1,7 miljarder kronor ställs in.

Några av Academedias 200 000 elever och 18 000 anställda drar kanske en suck av lättnad. Den gångna veckan har Roger Akelius sågat den svenska skolan och gjort klart att han tänkte använda sitt inflytande för att förändra.

Säkert besvikna

Andra är säkert besvikna. En skolägare som erkänner motsättningen mellan bra utbildning och aktieutdelning hade varit något nytt. Akelius har ju också gjort klart att han ville att bolagets pengar ska stanna i verksamheten.

Just det fällde till sist affären. Det är nämligen varken oro eller förhoppningar hos elever, lärare, föräldrar eller allmänheten som stoppar Akelius från att bli skoldirektör. Det är börsen, och de sociala koder som gäller i kretsen av svenska oligarker som blivit rika på välfärdens privatisering.

Provocerande uttalanden

Johan Andersson som är vd för Mellby gård säger till Svenska Dagbladet att vissa av Akelius uttalanden i veckan varit provocerande och fått medarbetare att ta illa vid sig. Det är nog inte hela sanningen.

Aktiekursen har rasat sedan Akelius började prata om att ställa in aktieutdelningen. Och även om Johan Andersson och Mellby gård säkrat sina pengar kan vi tänka oss att andra som sett sina förmögenheter krympa har hört av sig.

Någon slags heder välfärdskapitalister emellan finns det tydligen. Man ställer inte till med kursras för varandra.

Kursen vänder uppåt

Efter beskedet att affären ställs in har kursen på Academedias aktier vänt uppåt. Allt är tillbaka på ruta ett. Men ändå inte.

Det den senaste veckan visar är nämligen hur totalt vansinnig ordningen i den svenska välfärden blivit. När 200 000 elevers vardag avhandlas över en tallrik torsk, eller bacalao som man säger i Spanien där Akelius bor, är något fel. När framtiden för tiotusentals pedagoger avgörs på börsen också.

Två grundproblem

Friskolornas vinstutdelning tillsammans med en segregation som späds på av skolvalet är två av den svenska skolans grundproblem. Att föreställa sig att en enskild miljardär skulle ändra på det var förstås naivt.

Däremot har Roger Akelius satt fingret på skolkapitalisternas ömma punkt. I valet mellan den egna plånboken och eleverna är det plånboken som vinner.