Mejla

Ingvar Persson

Liten strejkskola för arbetsgivare och andra

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Som ledarsidan tidigare berättat har hotet om en strejk fått arbetsgivarorganisation Visita att ta till märkliga åtgärder. Istället för att diskutera Hotell- och restaurangfackets krav på en låglönesatsning har de varslade arbetsgivarna uppmanats kartlägga om de anställda är med i facket.

Den saken är nu granskad av Datainspektionen, men konstigheterna upphör inte med det. På Visitas inrådan har anställda som inte är med i facket uppmanats att begära tjänstledigt.

Grundkunskap

Men man begär inte tjänstledigt för att strejka. Det är grundkunskap om det svenska förhandlingssystemet.

För Visita och andra följer därför en kort kurs i strejkkunskap.

Precis som andra fackliga organisationer har Hotell- och restaurangfacket varslat arbetsplatser. Det betyder att inget arbete som omfattas av strejken kan ske utan att det handlar om strejkbryteri. Det spelar ingen roll om den som jobbar är medlem i Hotell- och restaurangfacket, ett annat fackförbund eller inte facklig medlem alls.

Därför stoppar facket också nyanställningar och personalinhyrning på de varslade restaurangerna och hotellen. Det är ju meningen att strejken ska påverka verksamheten, och företagens möjligheter att tjäna pengar.

Arbetsgivaren kan svara

Om arbetsgivaren är orolig för att tvingas betala lön till strejkbrytare finns ett vapen att ta till. Arbetsgivaren kan svara på strejken med en lock out. Den måste dock varslas och anmälas till Medlingsinstitutet, precis som strejken.

Anställda på de arbetsplatser som nu varslats ska inte begära tjänstledigt. De ska söka medlemskap i sitt fackförbund, om de nu inte redan är medlemmar.

Och arbetsgivare i hotell- och restaurangbranschen borde inte kartlägga sina anställda eller uppmana personalen att ta ledigt. De borde trycka på Visita för att få en uppgörelse så undviker de strejken helt och hållet.
Det handlar trots allt om några tior i månaden.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Kongresshotellet kartlägger facket

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Visita

Medlingsinstitutet

Hotell- och restaurangfacket, HRF