Mejla

Ingvar Persson

Trumps regering blir en riktig skurkfilm

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Obs, bilden är ett montage.
Foto: Paul Walander
Obs, bilden är ett montage.

I drygt en månad har världen försökt förstå att Donald Trump kommer att bli USA:s president. Alla, verkligen alla, konstaterat att Trump bärs in i Vita Huset på en våg av misstro mot “etablissemanget”. Just därför borde utnämningen av Trumps blivande regering förvåna hans väljare.
Här kan vi snacka om etablissemang.

Trump regeringsbildning påminner om en matinérulle från Hollywood där filmhistoriens knasigaste, mest skruvade, skurkar samlas för ett sista angrepp på världen.

Trump är Joker

Trump är Joker i Batman och nu kallar han sina kumpaner till Gotham City.

Foto: Storms Media Group / bp0001yeow

Oljedirektören Rex Tillerson från Exxon blir utrikesminister. Tror någon att det går att göra hederliga oljeaffärer i Ryssland? Det är som att ge ansvaret för Amerikas utrikespolitik till S.P.E.C.T.R.E och Ernst Stavro Blofeld från James Bond.

Hamburgerkungen Andy Puzder ska ta hand om arbetsmarknadspolitiken. En politikens Darth Vader i intergalaxisk kamp mot fackföreningar och höjda minimilöner.

Handelsminister blir Wilbur Ross, konkurskungen. Regeringens Lex Luthor från Stålmannen. Han har skapat sin förmögenhet på affärer i konkurshotade företag, en blomstrande bransch de senaste åtta åren.

Starka tänder

Miljömyndigheten får klimatförnekaren Scot Pruitt ta hand om. Han har goda försänkningar i kol- och oljeindustrin. Pruitt får vara en annan Bondskurk, Hajen. Ondsint, våldsam och med mycket starka tänder.

Myndigheten för småföretagsfrågor får också hos en miljardär som chef, Linda McMahon. Hon har tjänat sina pengar i wrestlingkoncernen WWE. Trumps gäng behöver kanske en Cruella de Vil.

Listan skulle kunna fortsätta.

Får miljardärer

Väljarna röstade kanske mot etablissemanget, men det de får blir miljardärer, vetenskapsförnekare och fackföreningsmotståndare. Och som kronan på verket en riktig Gordon Gecko, direkt från Wall Street.

Den blivande finansministern Steven Mnuchin har Trump hämtat från investmentbanken Goldman Sachs, den kanske främsta symbolen för den finanskapitalism som skapat den kris Trump exploaterat.
Och det är ju inte någon matinéfilm vi talar om, utan regeringen i världens mäktigaste land. Det är läskigt.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.