Mejla

Ingvar Persson

I Ludvika är munskydd rena potemkinkulissen

Med finbesök i fabriken gäller särskilda regler

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Power Grids fabrik i Ludvika håller på att byta ägare.
Power Grids fabrik i Ludvika håller på att byta ägare.

LEDARE

I veckan firade Hitachi Power Grids 120 år i Ludvika. Dessvärre kan jag bara komma med andrahandsinformation. Det fanns inte plats för Aftonbladet vid festligheterna.

Det är lite synd. Främst därför att Power Grids är en strategisk del av svensk industri. De flesta känner antagligen företaget som kraftnätsdelen av ABB. I decennier har fabriken i södra Dalarna byggt lösningar för att kunna flytta högspänd el långa sträckor. I ett hållbart energisystem är det en av nycklarna.

När den första likspänningsledningen till Gotland togs i bruk 1954 byggdes den här, men uppdragen har kommit från hela världen. Människor omkring mig har varit i Latinamerika, USA, Indien, Kina och Sydafrika på jobb. Det är bara någon månad sedan företaget tog hem en order på att bygga ihop elnäten i Storbritannien och Shetlandsöarna.

Just nu händer det dramatiska saker med Power Grids. Finansmannen Christer Gardell har fått betalt för åratals tjat och verksamheten har styckats av och sålts till japanska Hitachi. Övergångsperioden pågår för fullt.

Det är förstås högintressant, för Sverige och för Ludvika.

Det är också lite synd att jag inte fick vara med eftersom det ska ha gått festligt till. Industriminister Ibrahim Bayland fanns på plats liksom prins Daniel och en blåsorkester. Riktigt höga chefer från Hitachi i Japan och ABB i Schweiz också.

Något kan jag ändå berätta. Ludvika är nämligen ingen stor ort.
För det första att hela fabriken snyggats till inför besöket från de höga herrarna. Underhållsbrister som de anställda påpekat i åratal har åtgärdats i en rasande fart. Målarfärgen ska ha flödat.

Någon hade till och med hört att en truck råkat köra igenom färgen. Det blev ännu mer övertid för underhållspersonalen.

För det andra har alla anställda på verkstadsgolvet försetts med munskydd och beordrats bära dem. Särskilt när det fina besöket fanns på plats.

Jag tror inte någon - Jimmie Åkesson möjligen undantagen - är emot försiktighet när det gäller virusspridning på jobbet. Men medge att det är märkligt att munskydden dyker upp precis när fabriken ska visas upp och fint folk hälsa på.

I verkstaden har det varit business as usual

Världen har gått igenom en pandemi. Politiska möten har ställts in, kultur och idrott har hållit stängt och de svenska dödstalen tangerar 6 000. Tjänstemän har till stor del kunnat arbeta hemma men i verkstaden har det varit business as usual.

Order har levererats. Arbetarna har stämplat in och stämplat ut. På vissa håll har man fått ta strid för att få tillgång till handsprit. Inte en tanke på några munskydd, förrän nu.

Det finns ett namn för att dölja verkligheten bakom ett sken, potemkinkuliss.
Jag är bara besviken att jag inte kunde få se den.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Chefen ska inte utse ditt skyddsombud

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hitachi

Ludvika

ABB

Japan

Munskydd