Svenska vapen till en brutal diktatur

Ett demokratikriterium i en byrålåda är inget värt.

Ett flygplan med det militära radarsystemet Erieye, som Förenade Arabemiraten nu får köpa av Saab.

Flygangrepp mot fabriker, lagerbyggnader och en bondgård. Civila människor som dör och uppenbara krigsbrott. Aftonbladet rapporterar i dag att svenska vapen får säljas till Förenade Arabemiraten. Ett land som deltar i en väpnad konflikt och som människorättsorganisationen Human Rights Watch anser har begått krigsbrott.

Export av övervakningssystem

Vapenexport framstår lätt som en evig politisk gråzon. Till vem och när ska det tillåtas, hur och vilken typ av vapen?

Men det finns gränser för vad som kan accepteras. En allians där Förenade Arabemiraten ingår inledde flyganfall mot rebellerna i Jemen förra året. Tusentals människor har dödats, miljoner har drivits på flykt. Ändå fick Saab i februari tillstånd av Inspektionen för strategiska produkter, ISP, att exportera ett radar- och övervakningssystem till Förenade Arabemiraten.

Nu får de köpa vapen

Krigsmaterielexportutredningen, KEX, föreslog förra året att ett slags demokratikriterium bör införas. Ju sämre demokrati, desto mindre utrymme för export från Sverige. Men ett år senare har inget mer hänt, förslaget bereds fortfarande. Dagens industri beskrev ett  "beslutsvakuum" som förlamar svensk försvarsindustri. Det gör dessutom att en diktatur har kunnat köpa vapen.

– Hade KEX-utredningens förslag trätt i kraft, har jag svårt att se att en sådan här export hade kommit till stånd, sa Allan Widman (L), ordförande i försvarsutskottet, till Ny teknik i februari. 

En feministisk utrikespolitik?

Förenade Arabemiraten är en diktatur som begår krigsbrott. Trots att det finns ett starkt politiskt stöd för demokratikriteriet kan de köpa svenska vapen. Vapenexport handlar ofta om gråzoner, men detta borde inte vara ett sådant fall.

Rapporter och utredningar om vapenexport gör ingen nytta i en pärm på regeringskansliet. De måste användas i praktiken.

För en regering som sitter i FN:s säkerhetsråd och vill föra en feministisk utrikespolitik bör det vara högsta prioritet.