Regeringen hittar på sagor om EU-politiken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det var en gång en regering som odlade myter om Sverige i EU. Det gick rätt så bra, eftersom statsministern var en man som talade med stora ord och mycket pondus.

Den första myten handlade om tystnaden. När Sverige var EU-ordförande förra ­gången avstod de borgerliga partierna från kritik av regeringen, påstod EU-ministern ­Cecilia Malmström. Nu är det dags för Social­demokraterna att sluta bråka och acceptera en borgfred, krävde hon.

Malmström glömde nämna att Bo Lundgren attackerade Göran Persson i en stor ­artikel på DN Debatt inför toppmötet i mars 2001. ­Regeringen visar undfallenhet mot Ryssland, hävdade den dåvarande moderatledaren inför Vladimir Putins besök i Stockholm.

Biståndsminister Gunilla Carlsson borde också minnas. Som moderat EU-parlamentariker kritiserade hon Anna Lindh i sitt nyhetsbrev den 4 maj 2001:

”Enligt Lindh skulle Bush missilförsvar kunna utlösa en ny kapprustning. Visst retar George W Bush planer ett antal nationer, framför allt Ryssland, men ett försvar mot inkommande missiler borde snarast välkomnas...”

Visst, de borgerliga partierna bråkade ­inte i onödan våren 2001. De obstruerade inte med mängder av frågor och interpellationer.

Men de politiska skillnaderna fanns där. Om Ryssland. Om miljön. Om nedrustningen.

Den andra myten handlade om politisk vilja. Min regering vill att Sverige ska tillhöra ­

EU:s­ kärna, hävdade statsministern. På den socialdemokratiska tiden var det tveksamhet som gällde.

Det stämmer dåligt med hur andra beskriver det förra ordförandeskapet för åtta år ­sedan.

Då skedde de stora framstegen om utvidgningen, menar Ungerns dåvarande utrikes­minister. ”I mitten av juni blev det en ­kompromiss om alla fyra friheter och om miljön”, säger Janos Martonyi. ”Det var det verkliga genombrottet”.

Både Martonyi och dåvarande danske statsministern Poul Nyrup Rasmussen lyfter fram Anna Lindhs roll:

”Det står utanför alla tvivel att Anna Lindh ­hade en avgörande roll under ordförande­skapet.”, säger Rasmussen. ”Hon skapade de nödvändiga förutsättningarna för framstegen i Göteborg.”

Financial Times hyllade också de svenska insatserna. ”Överenskommelse om utvidgningen efter tryck från Persson”, skrev tidningen den 18 juni 2001 om toppmötet i Göteborg. ”Sverige ger stor fart åt EU:s utvidgning”, rapporterade samma tidning två veckor senare när förhandlarna sytt ihop lösningar på en lång rad frågor.

Socialdemokrater som Ingvar Carlsson, Kjell Larsson, Mona Sahlin och Margot Wallström har förhandlat fram andra ­viktiga beslut i EU. Deras insatser förtiger statsministern också.

Regeringen lär fortsätta att odla sina myter. ­Frågan är om medborgare och medier är lika historie­lösa som Reinfeldt och Malmström.

Följ ämnen i artikeln