Även etniskt danska sexköp bör förbjudas

Låt bli att köpa sex av utländska kvinnor, säger Pia Adelsteen från höger­extrema Dansk Folkeparti till Berlingske.

I Danmark diskuteras sedan en tid sexköp, några vill för­bjuda, enligt svensk förebild, andra vill reglera. Dansk Folkeparti har en egen vinkel, helt okej att köpa sex, men bara av etniskt danska kvinnor.

Deras försök till förklaring är att de män som köper sex i så fall vet att offret för deras sexköp inte också är offer för människo­handel.

Den verkliga förklaringen är nog att Dansk Folkeparti hatar utlänningar.

Att högerextremister ogillar när folk med olika etnisk bakgrund eller hudfärg ligger med varandra är väl inte direkt någon nyhet.

I grunden handlar förbudet mot sexköp om människosyn. Dansk Folkepartis politik är på sätt och vis logisk. Alla människor är inte lika mycket värda.

Högst värde har etniskt danska män, sen kommer etniskt danska kvinnor. I botten av pyramiden ligger utländska kvinnor. Att köpa och sälja människors kroppar blir ur det perspektivet helt oproblematiskt.

I Sverige har sexköp varit förbjudet sedan 1999, människo­handel för sexuella ändamål sedan 2002.

När frågan utreddes 2010 var slutsatsen att förbudet har fungerat, även om brister fanns. Sexköpslagen har dessutom ändrat attityderna i samhället kring sexköp och stödet för fortsatt förbud var stort.

Norge och Island har infört motsvarande regler och även Finland när det gäller sexköp av offer för människohandel. I Sverige har frågan om att legalisera sexköp framför allt drivits av Centerpartiets ungdomsförbund och en samling kufar som Alexander Bard.

Lagen är en framgång, men det finns fortfarande problem.

– Inom de tre storstadsregionerna sker ett mycket bra arbete. Här finns både driv, intresse och kunskaper, men i små­städerna är det mer eftersatt, säger polismästare Lars Heimbrand, till Dagens Juridik.

EU-kommissionären Cecilia Malmström (FP) lade som nytillträdd, 2010, fram en rad förslag för att begränsa sex­handeln. Samtidigt slog hon fast att ett förbud mot sexköp, som det svenska, skulle vara ”politiskt omöjligt” i EU. Sedan dess har flera konkreta initiativ kommit, inte minst ett EU-direktiv mot människohandel från 2011.

Men den grundläggande frågan är fortfarande hur man stryper efterfrågan.

Bara då kommer man att kunna bekämpa människohandel och prostitution effektivt.

Därför behöver arbetet med att förbjuda sexköp i hela Europa fortsätta. Ett viktigt steg vore att ta bort kryphålet i den svenska lagen som säger att det är tillåtet för svenska män att köpa sex, bara det sker utomlands.

Danmarks jämställdhetsminister Manu Sareen från Radikale venstre sa i förra veckan att han inte vill se något danskt förbud mot sexköp. Vårens diskussion verkar i stället mynna ut i en kampanj om attityder.

Ytterligare ett skäl att skärpa den svenska lagen.

Följ ämnen i artikeln