Mycket luft i siffrorna

Publicerad 2012-09-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I förra veckan infrastruktur i Linköping. I går utbildning och ungdomar i Helsingborg.

Det skulle inte vara någon högoddsare om de borgerliga partiledarna i början av nästa vecka reser till Göteborg och pratar om en ny innovationspolitik, kanske med ett innovationspolitiskt råd under statsministerns ledning.

Den borgerliga regeringens ambition att oblygt lägga beslag på oppositionens viktigaste frågor vet just nu inga gränser. I den politiska världen kallas det triangulering.

Resultatet har blivit ett utbildningspolitiskt utspel som vid första anblicken ser imponerande ut. Rubrikerna talar just nu om över 8 miljarder kronor i en ungdomssatsning.

Det är knappast hela bilden. Regeringens löften löper över de närmaste fyra åren, och genast antar satsningen mer rimliga proportioner. Stora delar - till exempel stödet till arbetsgivare som tar emot lärlingar och folkhögskolornas särskilda kurser för arbetslösa - innebär dessutom att system som redan finns men skulle avskaffas nu får fortsätta något utökade.

Annat är hopplöst otillräckligt, som "satsningen" på att stärka gymnasieskolans yrkesutbildning. De var utsatta redan innan skolan hamnade i Jan Björklunds klor. Nu är situationen betydligt värre.

I år söker rekordfå ungdomar yrkesprogrammen på gymnasiet, och den vanligaste förklaringen är att Björklund gjort utbildningarna mindre attraktiva.

Vi har dessutom inte sett de verkliga förslagen eller texterna i budgetpropositionen. Det som finns är ett PM på 5 sidor. Ur det går inte att läsa vilka andra sektorer som kommer att få stå tillbaka.

Det skulle vara lätt att sucka "för lite och för sent".

Ändå är det bra att regeringen nu talar om utbildning. Det är bra att Arbetsförmedlingen nu ska kunna sätta in insatser för en arbetslös ungdom direkt, och det är bra att subventionen för att anställa unga som varit långtidsarbetslösa blir lite större.

Men framför allt är det bra att regeringen nu lovar mer pengar och fler platser till vuxenutbildning och yrkesutbildning för unga vuxna, även om det kanske är för lite och för sent.