Klimatmötet COP28 leds på riktigt av en olje-vd

Sultan al-Jaber är vd för ett oljebolag – och ordförande för klimattoppmötet COP28.

Ska detta hänga på 97-åriga klimataktivister?

En 97-årig präst på kajakutflykt greps i Australien här om dagen. Han deltog i en klimatdemonstration – på vattnet – i landets största kolhamn. Aktivisterna hade tillstånd att demonstrera i 30 timmar. När de vägrade lämna hamnen i Newcastle efter det greps 109 personer.

De har god anledning att demonstrera. Australiens regering planerar för ny gas, mer kol och fler oljefält, trots att klimatmålen kryper närmare.

Olje-vd leder COP28

På torsdag börjar klimattoppmötet COP28 i Dubai, Förenade Arabemiraten. Det leds av Sultan al-Jaber – vd för det statliga oljebolaget. Av förståeliga skäl har både plats och ordförande mötts av en del höjda ögonbryn.

Helt skrattretande, tyckte Greta Thunberg. Ett utmärkt val, sa den tidigare utrikesministern John Kerry som åker till COP28 för USA:s räkning. Det går inte att ställa om utan att ha fossilindustrin och oljeländerna med på tåget.

Kerry är minst sagt optimist. Men han har faktiskt lyckats åstadkomma en del. I rollen som USA:s ”särskilda sändebud för klimatet” förhandlade han nyligen fram ett klimatavtal mellan USA och Kina. Bland annat gick Kina med på att minska utsläppen av fler växthusgaser än koldioxid, vilket bara det kan bli avgörande för om världen når klimatmålen i Parisavtalet eller ej. De ska också använda mer förnybar energi.

Det var en bra upptakt till COP28. Men det räcker inte på långa vägar. I bästa fall leder det 13 dagar långa klimattoppmötet till skarpa gemensamma uttalanden från de nästan 200 länder som deltar. De måste komma överens om hur man ska bli av med beroendet av fossila bränslen och hur de rikaste länderna kan hjälpa de som drabbas mest av klimatkatastrofen.

Trump kan rasera

Mycket handlar om detaljer och enskilda ordval – ska vi fasa ut eller bara minska användningen av fossila bränslen? Varenda bokstav är av betydelse.

Samtidigt vinner populister och högerradikala klimatförnekare val efter val i Europa. Nästa år riskerar USA att få Donald Trump som president igen. Det kan rasera hela världens försök till klimatneutralitet.

Det ser rätt mörkt ut inför COP28 i Dubai, och det lär dröja innan vi får några meningsfulla överenskommelser.

Till dess får vi nöja oss med det som bjuds för att stoppa fossilberoendet. Hundratals människor som demonstrerar mot kol i färgglada kajaker är en början. Just nu känns det som att en 97-årig präst gör större nytta än oljeshejkerna i Dubai.


Vad tycker du? Chatta med Susanna Kierkegaard om klimatet och COP28. Livechatten öppnar 09.00 men du kan skicka in inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Susanna Kierkegaard
    28 nov 2023

    Nu störtade min chef in och vill ha möte omedelbums. Så tyvärr måste vi sluta chatta lite tidigare. Hoppas ni får en trevlig tisdag!

  • 28 nov 2023

    På 80-talet pratade man mycket om att vi måste minska vårt oljeberoende för oljan kommer att ta slut så småningom. Det verkar inte vara något problem idag. På 90-talet var det växande ozonhålet en fara för mänskligheten och skulle leda till starkt ökad förekomst av hudcancer. Inte heller det verkar vara något problem längre. Nu är det klimatuppvärmningen som hotar mänskligheten. Jag säger som Thomas di Leva: Vem ska jag tro på?

    Peter

    Det hänger ju ihop.

    Susanna Kierkegaard
  • 28 nov 2023

    Vi har en naiv tro att sifferdribblande ska lösa problemet. De enorma summor som ska överföras till länder utan resurser kommer förmodligen inte hända. Vi har ju svårt att klara vår egen omställning. Bättre är att den globala fonden riktar in åtgärder som ger störst effekt, oavsett var i världen det sker. Det tror jag ökar förtroendet och betalningsviljan. Sen undrar jag när befolkningsökningen kommer upp. Hur ska några miljarder fler få plats och resurser att leva ett gott liv utan hunger osv.? Vi ska spara alla grönområden osv, men politikerna jublar när vi blir fler. Går det ihop?

    Filosofen

    Tjena Filosofen! Det finns ju i alla fall en konstruktiv diskussion om fonder för kompensation och hjälp för de länder som drabbas hårdast av klimatkrisen. Något att hoppas på. Tycker diskussionen om befolkningsökningar är svår. Tillgång till säkra aborter och preventivmedel är avgörande. Samtidigt finns det ofta en obehaglig underton i de där resonemangen, dels en rasistisk sådan, men det är också lätt att glömma bort att hela anledningen till att vi måste stoppa uppvärmningen ju är för att skydda framtida generationer. Tycker att det då blir motstridigt att prata om att folk inte ska skaffa barn pga krisen.

    Susanna Kierkegaard
  • 28 nov 2023

    Vi eldar upp vår planet för kommande generationer - bara för att shejker och miljardärer ska få kryssa av fler upplevelser på sin bucketlist.

    Mister Bister

    Ja. En förmögenhetsskatt skulle göra susen.

    Susanna Kierkegaard
  • 28 nov 2023

    de är väl inte mycket att hurra FÖR ELLER VAD SÄGER DU SUSANNA.

    sosse75

    Nej det får man säga.

    Susanna Kierkegaard
Följ ämnen

Följ ämnen i artikeln