Fråga ut dem

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-20

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

KU måste granska avvisningarna igen och ställa skarpare frågor till Thomas Bodström och Göran Persson.

Det är dags att Göran Persson och Thomas Bodström får skarpare frågor om Egyptenavvisningarna.

20 januari 2009. Den 17 december 2001 fick Thomas Bodström en genomgång av frågan om de två terrormisstänkta egyptierna. Justitiedepartementets bägge rättschefer Christina Weihe och Fredrik Wersäll var med, liksom ett antal tjänstemän.

Departementet har bekräftat mötet i ett mejl till Aftonbladet: ”Båda ärendena föredrogs också för Justitieministern på sedvanligt sätt vid ett beredningssammanträde den 17 december 2001”. Justitiedepartementet gav sitt klartecken till avvisningsbeslutet efter föredragningen för Thomas Bodström.

Av någon anledning berättade inte Thomas Bodström om detta möte när KU frågade ut honom den 24 maj 2005. Bodström har hävdat att han fick den första föredragningen om männen i januari 2002, efter att avvisningen ägt rum.

Vilken information fick han?

Thomas Bodström har också distanserat sig från sina tjänstemän på ett sätt som är ovanligt i svensk förvaltningstradition. Som departementschef hade han naturligtvis ett ansvar för hur kontakterna med Säpo sköttes.

Hur var det egentligen? Vilken information fick Thomas Bodström den 17 december, till exempel om USA:s roll? Vad visste och gjorde hans tjänstemän?

Boken väcker ny debatt

Det lyckades aldrig konstitutionsutskottet klara ut. Nyckelpersoner som Christina Weihe och dåvarande statssekreteraren Dan Eliasson behövde inte ens svara på frågor i riksdagen. Nu har Eva Franchells bok ”Väninnan” väckt en ny debatt om vad som hände.

Anna Lindh var föredragande statsråd för regeringsbesluten om egyptierna. Hennes ansvar har granskats utförligt, men det kvarstår många frågor om justitiedepartementets och statsrådsberedningens agerande.

Säpo har också kommit lindrigt undan. Alla utredningar har slagit fast att polisen hade ansvaret för att CIA tog över avvisningen. Ändå är mycket oklart om de krav som amerikanska ambassaden ställde på Säpo.

Skillnaden är stor mot hur de liknande fallen Murat Kurnaz och Khaled El-Masri granskats i Tyskland.

Den tyska regeringen har ungefär samma organisation för arbetet mot terrorismen som Rosenbad. Förbundsdagen i Berlin har hållit tuffa förhör med både justitieministern och förbundskanslerns statssekreterare.

Det svenska konstitutionsutskottet framstår som amatörmässigt i jämförelse, för att uttrycka det milt.

Hela sanningen måste fram

Avvisningen av egyptierna skedde 2001, men de principiella frågorna är fortfarande aktuella. En av männen sitter i egyptiskt fängelse.

Regeringen Reinfeldt erkänner att en annan avvisad person behandlas illa i Marocko, men tänker inte göra något. CIA tycks fortfarande ha ett stort inflytande över svensk säkerhetspolis.

Hela sanningen om egyptierna behöver komma fram för att undvika liknande fall i framtiden. Det finns redan en ny anmälan på KU:s bord. Riksdagen måste granska Egypten-avvisningarna igen och ställa skarpare frågor till Thomas Bodström och Göran Persson.

ME

Följ ämnen i artikeln