Vi måste knäcka IS på hemmaplan

TA KAMPEN HÄR I vintras greps två misstänkta svenska terrorister i Grekland. Båda hade svenska pass men greps i Alexandroupolis när de var på väg till Syrien för att ansluta sig till IS.

24 mars 2016 Terrorism

Efter terrorattentaten i Bryssel är det en sak vi vet. I Sverige kommer vi att prata om hur vi kan skydda oss bättre. Så blev det efter massakern på Charlie Hebdo-redaktionen, så blev det efter massakern på Bataclan.

Och lagstiftarna har svarat. Straffen för terrorfinansiering ska skärpas. FRA, Must och Säpo ska bli bättre på att dela information med varandra. Svenska pass ska bli svårare att missbruka. Och Stefan Löfven har föreslagit att polisen med spion­program ska kunna ta kontroll över folks datorer och mobiler.

Lite debatt om radikaliseringen

Enligt Säpos bedömning har drygt 300 svenskar rest till konfliktområdet i Syrien eller Irak för att strida. 44 är ­döda. 133 har kommit tillbaka till Sverige. Det gör vårt land till ett av de europeiska länder där flest unga har värvats till terrororganisationen.

Ändå handlar väldigt lite i svensk ­politisk debatt om hur vi ska ta itu med den radikalisering som får människor att resa till Mellanöstern för att mörda, och sedan kanske återvända hem för att fortsätta mörda.

Mona Sahlin reser förvisso runt i landet och talar om vikten av att upprätta handlingsplaner mot radikalisering, men de kommuner som faktiskt försökt har hånats eller skällts ut. Att på olika sätt försöka förebygga är att ”belöna” potentiella terrorister, har det hetat.

Kommunala handlingsplaner, myndighetsövergripande informationsutbyte och samverkan med folkrörelser låter kanske inte som hårda tag. Men det är precis vad det handlar om.

”Det här är inte en tid för schakaler och gamar. Men låt oss vara tydliga: Det är ­inte en tid för duvor heller”.

Så skriver Italiens premiärminister Matteo Renzi i en debattartikel i den brittiska dagstidningen The Guardian med anledningen av Bryssel-terrorn. Hans budskap är tydligt: För att förhindra nya illdåd måste vi ha både en militär och en social lösning.

Strid mot deras idéer här hemma

Sverige bidrar till den militära insatsen mot Islamiska staten. Hittills har vi hjälpt till med humanitära insatser och med pengar. Sedan augusti förra året utbildar svenska soldater de peshmergastyrkor som bekämpar IS i norra Irak.

Det är en del i en viktig insats för att på sikt beröva IS på det territorium de ­kontrollerar och som gör det möjligt för dem att träna och exportera nya terrorister.

Men lika viktigt är det att beröva deras idéer utrymme här hemma. Det är en strid vi också måste våga ta. Erfaren­heter visar hur viktigt det är att mobilisera ­alla goda krafter – medborgare, myndigheter, samfund, föreningsliv – i den kampen.

Att inte förebygga, att inte försöka fånga upp folk i riskzoner, leder till att risken för terrordåd i Sverige ökar.

Det är både farligt och naivt.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.