Vaxholm – en facklig seger

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-24

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går kom EG-domstolens generaladvokat Paolo Mengozzi med sitt förslag till beslut i det så kallade Lavalmålet, processen om konflikten i Vaxholm. Går domstolen på förslaget – och det gör den oftast – är rätten till fackliga stridsåtgärder för att undvika social dumpning en gång för alla fastslagen.

Det svenska facket får ta till blockad och sympatiåtgärder för att svenska avtal ska gälla i Sverige.

Förslaget är en seger för svensk fackföreningsrörelse, och för ansvarsfulla arbetsgivare som vill se konkurrens på lika villkor. En seger för den svenska kollektivavtalsmodellen.

Över 300 har tecknat avtal

Sedan Vaxholmskonflikten kulminerade har över 300 utländska byggföretag tecknat avtal, antingen direkt med Byggnads eller genom en arbetsgivarorganisation.

Ironiskt nog innebär Mengozzis yttrande också en seger för dem inom den svenska borgerligheten som på senare år uttalat sitt stöd för kollektivavtalen. Sven Otto Littorins arbete skulle ha blivit mycket svårt om de fackliga stridsåtgärderna fått underkänt.

Det är dessutom en seger för alla som i den europeiska unionen vill se en möjlighet att utveckla en välfärdsmodell, ett socialt Europa.

Försök att runda opinionen

Generaladvokatens yttrande innebär däremot ett näst intill fullständigt bakslag för Svenskt Näringsliv, som finansierat Lavals process.

Att direktörerna på Storgatan valt att strida för rätten till lönedumpning i EG-domstolens rättssal har en uppenbar orsak. Det finns ett massivt motstånd mot diskriminerande villkor för utländska arbetare.

Processen mot Byggnads har varit ett försök att runda opinionen, och att med EU:s hjälp genomföra förändringar mot en folkmajoritets vilja.

Det är en seger för demokratin om det försöket misslyckas.

Utslaget från Luxemburg skapar också besvikelse i de delar av den svenska borgerligheten som drivs av sitt motstånd mot löntagarnas organisationer. Djupast tycks den känslan vara inom centern.

Partiets gruppledare i riksdagen, Annika Qarlsson, beklagade i går generaladvokatens bedömning. Den skulle, menade Qarlsson, hindra oss från att ha ”ett gott liv”.

Problemen på den svenska arbetsmarknaden försvinner inte om EG-domstolen väljer att följa sin generaladvokats förslag.

Ett svidande nederlag

Den brist på respekt för kollektivavtalssystemet som arbetsgivarorganisationerna blottat när de motsätter sig att avtal skrivs är oroande för framtiden.

Det är också insikten om hur trubbiga och många gånger ineffektiva de fackliga stridsåtgärderna kan vara, liksom generaladvokatens diskussion om proportionalitet.

Huvudintrycket är dock alldeles klart.

Tillsammans med marknadsfundamentalister i hela unionen är den fackföreningsfientliga svenska högern på väg mot ett svidande nederlag.

Vaxholmskonflikten

IP

Följ ämnen i artikeln