Finland har vänt sig inåt

Publicerad 2011-04-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vinnaren  Timo Soini, ledare för det högerpopulistiska partiet Sannfinländarna, blev den stora skrällen 
i gårdagens finska riksdagsval.

18 APRIL 2011. Valet i Finland

Politiker kan hjälpa oss att hantera våra rädslor – eller spegla dem tillbaka mot oss.

”Jag är bara traditionellt finsk”, säger Timo Soini, ledare för Sannfinländarna som står som de stora vinnarna i gårdagens finska riksdagsval.

Riksdagens minsta parti har definierat hela valrörelsen: antiliberalt, invandringskritiskt, kulturfientligt, antieuropeiskt och antisvenskt. Soinis parti är det senaste tillskottet i floran av europeiska främlingsfientliga missnöjespartier och spelar på den vanliga uppsättningen rädslor. Soini är mot muslimer, mot invandrare, mot aborter och mot Europa.

Flera partier ska skämmas

Varken mittenhögerregeringen eller vänsteroppositionen stängde i valrörelsen dörren för samarbete med Sannfinländarna och desperata socialdemokrater har dessutom försökt lägga sig nära partiet genom invandringskritiska utspel. De borde skämmas.

Valet är en framgång för Samlingspartiet. Finlands moderater, som gjort en Reinfeldt-resa åt mitten. I egenskap av största parti blir de regeringsbildare och finansminister Jyrki Katainen blir statsminister. Men det är Sannfinländarna som är den stora skrällen. Att vårt grannland i öster nu vänder sig inåt är uppenbart. Runtom i världen undrar man vad som håller på att hända i Skandinavien.

Sverigedemokraterna i svenska riksdagen med stöd av 5,7 procent, danska Folkepartiet på 13,9 och norska Fremskrittspartiet på 22,9 i senaste valet. Partierna är sinsemellan olika, men spelar på samma rädslor och samma litenhet. De är inte vad världen tidigare brukade associera med Skandinavien.

Central för eurons framtid

”Jag är ingen dålig person”, försöker Timo Soini förklara sig för Wall Street Journal. Han sa det visserligen inte med anledning av sina utspel mot invandrare utan med anledning av det som fick Wall Street Journal att intressera sig för honom över huvud taget. Timo Soini är nämligen plötsligt central för eurons framtid. Den bryr sig Wall Street Journals läsare om – eftersom de spekulerar på den.

Kommer få konsekvenser Euroländernas finansiella stöd till krisens Portugal, via stödfonden EFSF, riskerar att stoppas i Finlands parlament. Sydeuropa bör försättas i konkurs, tycker nämligen Soini och resten av riksdagen är splittrad. Gårdagens riksdagsval kommer att få konsekvenser.

Finlands andel av lånegarantierna beräknas uppgå till 1,4 miljarder euro, det skulle visserligen kunna täckas upp av övriga euroländer men hela uppgörelsen kan behöva omförhandlas.

Det är inte ofta som finsk politik driver de globala finansmarknaderna. I går var en finsk främlingsfientlig missnöjespolitiker plötsligt en central figur.