Mejla

Pernilla Ericson

"Steg för steg tar de ifrån oss vår frihet"

Parets kärlek beskrivs som ett hot i Polen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Besökte Sverige 2017. Gifta paret Dawid och Jakub känner stor oro för utvecklingen i Polen.
Foto: Privat
Besökte Sverige 2017. Gifta paret Dawid och Jakub känner stor oro för utvecklingen i Polen.

Jakub beskriver sig som en traditionell man. Han är uppfostrad i en familj med stark tro, älskar sina föräldrar och sin syster innerligt, är en gift man. Men i Polen målas hans kärlek till maken Dawid upp som ett hot mot den traditionella familjen.
Förändringen i Polen har kommit gradvis, berättar han över telefon. Med hjälp av Google translate har de läst min första text om situationen för hbtq-gruppen i Polen, och om QX rapportering av deras utsatthet.

“Du liknade det vid en groda som inte märker när vattnet börjar koka, eftersom vattnet värms upp så gradvis. Precis så är det. Om du hade sagt till mig 2015, att om fem år kommer vi ha hbtq-fria zoner i Polen, att vårt rättssystem skulle kontrolleras, då hade jag sagt att det är omöjligt. Att människor aldrig skulle låta det hända.”
2015 blev högernationalistiska, auktoritära Lag och rättvisa, PiS, valets stora vinnare i Polen. Partiet hade bland annat surfat på vågen av groende missnöje med EU.
“Vi visste att partiet var grundat av Kaczynski-bröderna, och att de var väldigt konservativa. Som borgmästare för Warszawa förbjöd Lech Kaczynski Prideparaden 2005”, säger Jakub.
Avtrycket märktes sedan slag i slag. Domare i landets högsta domstol tvingades i pension, massbyten av tjänstemän skedde, författningsdomare svors in mitt i natten. Nya medielagar gav regeringen kontroll över de statsägda medierna. Partiet gjorde dagen-efter-piller receptbelagda och försökte samtidigt skärpa de redan hårda abortlagarna, vilket mötte stora protester. PiS, som vurmar för kolkraften, införde nya regler som gjorde det svårare för vindskraftsägare att etablera sig. Många av de här förändringarna ledde till stora demonstrationer i ett 20-tal städer. Prideparader i landet har på många håll lockat fler än någonsin, men också mötts av hatiska slagord och öppet våld.

Dawid och Jakub gifte sig i Portugal 2017, men deras band till varandra finns inte registrerat i Polen.
“Vi tog det till rätten, men de vägrar att erkänna vårt äktenskap. På pappret är det som om vi vore två främlingar.”
PiS satsade också på reformer som blidkade folket. Höjda barnbidrag, två extra månader pension och kraftigt förbättrade minimilöner. Det verkar vara skäl nog att vända bort blicken för andra förändringar. Som införandet av “hbtq-fria” zoner. På en yta motsvarande Ungerns storlek har kommuner antagit resolutioner som diskriminerar hbtq-personer.

Budskapet var att hbtq-gruppen skulle sexualisera barn och var farlig för traditionella familjevärderingar.

“Det började med att borgmästaren i Warszawa antog ett reformprogram för att skydda hbtq-gruppen mot diskriminering. PiS Jaroszlaw Kaczynski gick emot det väldigt hårt. Budskapet var att hbtq-gruppen skulle sexualisera barn och var farlig för traditionella familjevärderingar. Efter det började man skapa “frizoner”, strypa ekonomiskt stöd till grupper som kämpar för hbtq-rättigheter och ta bort homosexualitet ur sexualundervisningen. Det beskrivs som ett sätt att skydda familjen”, säger Jakub.
Han sitter i ett rum på sitt nya jobb. Det arbete han hade tidigare blev han av med, för att han i sociala medier stått upp för hbtq-rättigheter. På TVP, motsvarigheten till Svt, arbetade han på pr-avdelningen med att bland annat ta fram trailers.

“Min dåvarande chef försökte länge skydda mig. Jag och min man har absolut inte sett oss som aktivister, det har bara blivit så genom våra musikvideor om öppenhet. Vi hade gjort en jullåt om tolerans, som hade fått stort genomslag. Då kallade min chef in mig och sa ‘Jakub, jag är ledsen, de tvingar mig att sparka dig.’ Jag hade förstått att det kunde ske, men jag blev ändå väldigt nedslagen när det hände, och kände mig nere i flera månader. Det var overkligt.”
Hbtq-gruppen beskrivs av ledande politiker som en hotfull ideologi. PiS har draghjälp av den mäktiga katolska kyrkan. I fjol kallade ärkebiskopen hbtq-aktivism för den "regnbågsfärgade pesten".

Jakub beskriver hur otryggheten ökar.
“Politiker och katolska biskopar säger hemska saker om homosexuella. Gaypar blir attackerade på gatorna, det händer ganska ofta och inte bara i de “hbtq-fria” zonerna. Våld och aggressiva utrop. Jag upplever att det har blivit vanligare de senaste tre åren”, säger han.

“Kanske bryr sig inte folk förrän någon dödas på öppen gata.”

Förhoppningen om en bredare folklig resning mot orättvisorna har inte infriats.

“Kanske bryr sig inte folk förrän någon dödas på öppen gata.”
Ett nätupprop till Ursula von der Leyen, ordförande i Europeiska kommissionen, som i skrivande stund samlat över 105 000 underskrifter, efterfrågar EU-lagstiftning mot hatbrott mot hbtq-gruppen. “Vi är under attack i Polen” lyder rubriken.
Jakub och Dawid vågar inte längre besöka Pride-arrangemang i landet. Jakub säger det i ursäktande ton, och tillägger att han hoppas att jag inte uppfattar honom som feg.
“Men jag skulle aldrig förlåta mig själv om något hände min man.”
Hoten och attackerna mot de senaste årens Prideparader avgör.
“Två personer häktades med en bombanordning på Pride i Lublin i höstas, och det borde ha rubricerats som ett försök till terrordåd. De fick ett års fängelse. Domstolarna har ett tryck på sig. Och när andra ser att de kommer undan så enkelt, så kan det upplevas som att det är fritt fram. Steg för steg tar de ifrån oss vår frihet.”
I framtiden drömmer Jakub och Dawid om att bli föräldrar. Men att som gaypar uppfostra ett barn i Polen ser de som otänkbart. De planerar att lämna landet.
“Det är en stor sorg för mig. Jag hade tänkt bo i Polen hela mitt liv.”

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.