Sverige ska inte ha fattiga barn

Socialdemokraterna uppfyller ett av sina vallöften och höjer barnbidraget. Som Aftonbladet redan berättat höjs bidraget med 200 kronor. Det blev ett slags final när Magdalena Andersson till sist i går presenterade hela nästa års budget.

I budgettider är det inte lätt att skilja stort från smått eller sådant som mest är valfläsk från annat som löser verkliga problem och jämnar ut orättvisor.

Att barnbidraget höjs nästa år är inte någon tillfällighet. Föräldrar är viktiga väljare. Det vet man på finansdepartementet.

Fördelningspolitik

Samtidigt är just barnbidraget ett tungt fördelningspolitiskt verktyg. Bland barnfamiljerna, särskilt ensamstående mödrar, finns många som tvingas slita för att få vardagen att fungera.

Det går bra för Sverige, och vi borde inte ha fattiga barn. Men det har vi.

Det hade kunnat vara argument nog för ett högre barnbidrag. Men höjningen har också en politisk, pedagogisk och social poäng.

Barnbidrag är generell välfärdspolitik. Alla barn har rätt att få det, utan behovsprövning eller hänsyn till inkomstbortfall. Barn är trots allt rätt lika.

Det är omfördelning, men inte i första hand mellan individer utan mellan generationer. Ekonomiskt bidrar barn inte så mycket, men kostar gör de. Därför ska samhället satsa på barnen, med omsorg, utbildning och barnbidrag för att ta några exempel.

Bidra mer

Arbetsföra kostar mindre, och kan bidra mer. Därför ska vi betala höga skatter under de år vi kan. Pengarna måste inte bara räcka till barnen, utan också till de äldre.

I bästa fall får vi uppleva trygghet genom hela livet, det är välfärdssamhällets kärna och det bästa argumentet för till exempel skatter.

Oppositionen muttrade mycket om valfläsk och glädjekalkyler i går. Som om det skulle vara ett problem om budgeten gör livet lättare för ganska många människor.

Allt åt alla

Ändå var det faktiskt inte allt till alla som Magdalena Andersson presenterade i går. Budgeten för 2018 är en fördelningsbudget där kvinnor får mer än män och den del av befolkningen som tjänar minst får mer än den del som tjänar mest.

Sjukersättningen räknas upp och underhållsbidraget till ensamstående föräldrar blir lite högre. Pensionärernas villkor blir något bättre.

Samtidigt blir det lite dyrare att köra tjänstebil, flyga och spara i det som kallas investeringssparkonton.

Socialdemokratisk politik, skulle man kunna sammanfatta.

Säkert hoppas regeringen att de höjda barnbidragen ska bli en trumf i valet, men det är inte det viktigaste argumentet. Det är i stället att göra Sverige lite mer rättvist.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.