Vi drabbas alla av Vattenfalls affärer

Regeringen har inte hela ansvaret för Vattenfalls dåliga affärer, men det var Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson som godkände köpet av Nuon.

Summorna går nästan inte att begripa. Det statliga bolaget Vattenfall blir i ett slag värt nästan 30 miljarder kronor mindre.

Annorlunda uttryckt blev varje svensk ungefär 3 150 kronor fattigare när styrelsens ordförande Lars G Nordström i morse tog till orda för att berätta om nerskrivningen och bolagets dåliga affärer.

Skandalen kring köpet av det holländska energibolaget Nuon går vidare. Bolagets värde skrivs ner med ytterligare nästan 15 miljarder kronor. Stenkolskraftverken i Tyskland bedöms ha förlorat 4 miljarder i värde.

Så där fortsätter det. Tillsammans tvingas Vattenfall alltså skriva av värden för 29,7 miljarder kronor.

Nu delas bolaget upp i en nordisk del och en del som ska hantera resten av koncernen.

Vattenfalls dåliga affärer skulle vara ett haveri i vilket bolag som helst, men i ett statligt bolag blir det en skandal där vi alla drabbas. Eftersom det handlar om att producera ett av samhällets grundläggande behov - energi - påverkas vi dessutom som konsumenter och medborgare.

Vattenfall hade kunnat vara ett verktyg i en framtidsinriktad grön energipolitik. I stället har bolaget spekulerat i kol, gas och kärnkraft.

Dagens regering har inte hela ansvaret för krisen i Vattenfall. Utlandssatsningen - grunden till problemen - inleddes redan 1996. Men Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson lät de svindlande affärerna fortsätta, och de godkände köpet av Nuon.

I dag pratar finansmarknadsminister Peter Norman om "krafttag". Han har fått ta över stafettpinnen, eller den Svartepetter tidigare misslyckanden förvandlat Vattenfall till.

Uppdelningen av Vattenfall i en nordisk del och en del för övriga Europa skulle trots allt kunna vara en god nyhet. Det kan vara ett steg på vägen tillbaka från strategin att växa internationella.

Kanske kan Vattenfall trots allt bli ett bolag som gör det ett statligt svenskt energibolag med enorma resurser borde göra, nämligen bidra till en hållbar och grön svensk energipolitik.

Följ ämnen i artikeln