Reinfeldt följer moderat karta

I dag inleder Fredrik Reinfeldt moderatstämman i Västerås. Det är ingen vågad gissning att statsministern talar om ekonomin.

Konjunkturinstitutet publicerade i går sin senaste barometer. Den spår att den svenska ekonomin krymper med fem procent i år.

Nästa år blir det, förhoppningsvis, en dryg procents tillväxt.

Arbetslösheten stiger, från dagens 8,8 procent till 11,4 nästa år och 11,8 år 2011.

Flera prognoser pekade tidigare i veckan åt samma håll.

Ekonomin i Sverige har utvecklats sämre än i andra länder, företagarorganisationerna varnar för ännu en våg av konkurser och antalet arbetssökande stiger.

”BNP har slutat falla, men arbetslösheten ökar ändå snabbt”, skriver Konjunkturinstitutet.

Efter det senaste året är det många som trots allt tolkar det som positiva nyheter.

Krisen står alltså på Reinfeldts dagordning.

Tillsammans med Anders Borg tillämpar han den lite bakvända logik som säger att vi nu – eftersom tiderna är på väg att bli bättre – kan driva den krisbekämpning vi inte hade råd med när ekonomin befann sig på botten.

Därför läckte de borgerliga partiledarna i går de arbetsmarknadspolitiska förslagen ur den kommande budgeten. En viss återuppbyggnad av en sargad vuxenutbildning och nya platser på högskolan. Men framför allt ett nytt slags beredskapsarbete och ännu fler jobbcoacher. Räkna med att just dessa blir nästa symbol för arbetsmarknadspolitikens tillkortakommande.

I Västerås lär dock varken arbetsmarknadspolitiken eller det utlovade stödet till kommunerna stå överst i Reinfeldts talarmanus. Inför sina partikamrater är det den tredje av partiets budgetprioriteringar, ännu ett jobbskatteavdrag, som är huvudnumret. Inget kan vara mer moderat än ännu en skattesänkning.

I år lanserar Reinfeldt och Borg jobbskatteavdraget som en krisåtgärd. Argumenten skiftar men de konkreta åtgärderna är – som ofta i politiken – konstanta.

Den här gången blir det dock ovanligt utmanande. Jobbskatteavdraget är inte baraverkningslöst mot krisen, det kan bidra till att fördjupa den.

Tidigare i veckan presenterade Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster organisationens syn på konjunkturen. Fölster hittade framför allt en förklaring till varför Sverige drabbats hårdare än många andra länder.

Hushållen vågar inte konsumera och sparar i stället sina pengar.

Det är inte så konstigt. De senaste årens politik har gått ut på att öka skillnaderna mellan den som har arbete och den som inte har det. Därför har trygghetssystemen urholkats, därför har tjänstebranschen subventionerats och därför har – framför allt – de som har arbete fått en jättelik skattesänkning.

Fler argument behövs inte för att börja spara, i synnerhet när allt fler är rädda att förlora jobbet. Och då stannar ekonomin upp.

Jobbskatteavdraget har bidragit till krisen. Ändå fortsätter Reinfeldt. Det är den moderata kartan som gäller, inte vardagens verklighet.

Följ ämnen i artikeln