Stafettlärare löser inte skolans kris

Arbetsgivarna har huvudansvaret för de kommande årens utveckling i skolan.

För två år sedan betalade landstingen i Sverige 2,7 miljarder för inhyrning av personal. Mest pengar kostade stafettläkarna. Då användes nio av tio uthyrningskronor för att hyra in doktorer.

Inhyrningen av tillfälliga läkare till vårdcentraler och sjukhus gräver naturligtvis ur landstingens budgetar. Det blir dyrt, och pengarna hade annars kunnat användas för mer och bättre vård.

Inte att lita på

Framför allt har dock stafettläkarna blivit själva symbolen för en vård vi inte riktigt kan lita på. Att få träffa en doktor man känner och som kommer att finnas kvar är helt enkelt en del av vårdens kvalitet.

Den ständiga rotationen av personal gör dessutom arbetet för den övriga personalen svårare.

I förra veckan kunde radions ekoredaktion berätta att uthyrningen av sjuksköterskor nu ökar. Under årets första fyra månader har kostnaderna ökat med 70 procent jämfört med året innan.

Det är fortfarande långt till läkarnas stafetter, men utvecklingen går just nu åt samma håll.

Nu siktar bemanningsföretagen in sig på nästa område, skolan.

Branschorganisationen Bemanningsföretagen slöt i våras ett kollektivavtal med lärarfacken. Nu säger förbundsdirektören Henrik Bäckström att han räknar med att en tiondel av kommunernas lärarkostnader kommer att gå till inhyrd personal inom några år. Han ser stora likheter med vården.

Och visst finns det likheter. Bristen på kvalificerad personal, lönerna som inte motsvarar ansvaret eller arbetsinsatsen och arbetsgivare som långt ifrån alltid varit något föredöme. Men också behovet av kontinuitet, långsiktigt engagemang, stabila arbetslag och en effektiv användning av de skattepengar som till sist ska betala för både vård och skola.

Bättre villkor

Det är knappast stafettlärare som kommer att lyfta den svenska skolan ur sin nuvarande kris.

Som arbetsgivare har kommunerna - och för all del friskolorna - huvudansvaret för de kommande årens utveckling i skolan. Man kan anstränga sig för att ge sin fasta personal bättre arbetsvillkor, högre lön och möjlighet att utvecklas i jobbet. Men man kan också se på medan utvecklingen går mot att det allt oftare står en tillfälligt inhyrd lärare från något av Bäckströms bemanningsföretag i katedern.

Det skulle inte vara bra för ekonomin, eller för arbetsklimatet i skolan. Men framför allt skulle det inte vara bra för undervisningen eller elevernas skolresultat.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.