Kritisera kapitalet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-08

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vilken är Mona Sahlins vision?

börsoro? Wall Street i New York. Finanskrisen har bara börjat. Nu följer lågkonjunkturen. Krisen har gynnat sittande regeringar världen över. Men i Sverige kan alliansen också tacka socialdemokratins sjabbel för framgången.

8 november 2008. Internationella valutafonden sänker drastiskt sina prognoser för världsekonomin. Siffror som publicerades för bara en månad sedan kastas i papperskorgen.

Finanskrisen är bara början. Nu kommer lågkonjunkturen.

I land efter land har krisen gynnat sittande regeringar. Till och med Gordon Brown, för bara några veckor sedan utdömd som politisk ledare, har gjort comeback i opinionen. I Sverige har effekten blivit densamma, men här är det lika mycket socialdemokratins sjabbel som regeringens duglighet som ligger bakom förändringen.

Inte tydlig i sin analys

Mitt under brinnande finanskris lanserade Mona Sahlin sin nya koalition med miljöpartiet. I stället för att kritisera hyperkapitalismen och de snabba klippens globala ekonomi fick oppositionsledarna ägna veckor åt att reda ut vilken roll vänsterpartiet ska få i den nya vänsteralliansen.

Samtidigt har socialdemokratin inte varit tillräckligt tydlig i sin politiska analys. Det känns lite märkligt när en fransk högerpresident framstår som mer radikal i sina krav på den internationella finansmarknaden än svensk socialdemokrati. Strategin har varit att fokusera på den underliggande ekonomiska krisen. Sahlin och Östros har varit skarpa i sin kritik av otrygghet-en i det nya Sverige. Sänkningarna av

a-kassan och sjukförsäkringen, brist-erna i vuxenutbildningen och rehabiliteringspolitiken.

En brist som blir tydligare

Det är avgörande frågor och en brist i regeringens politik som kommer bli tydligare ju fler som blir arbetslösa.

Men just nu står finanskrisen på dagordningen, och är det någon slutsats man bör dra av den senaste tidens kaos är det att det krävs ett nytt internationellt regelverk. En reformering av de institutioner som är till för att reglera den globala ekonomin. De nuvarande räcker uppenbarligen inte till.

Den saken borde den politiska oppositionen betonat tydligare. Här erbjuds ett lysande tillfälle att formulera sin vision om en ny global världsordning. ”Vad hade oppositionen att säga? I stort sett ingenting annat än moraliserande kritik av girighet”, skriver Per Wirtén retoriskt men korrekt i Dagens Arena.

Regler mot vidlyftiga låneregler

De europeiska socialdemokraterna, ESP, ledda av Poul Nyrup Rasmussen, har i så fall varit tydligare. ESP har antagit en plan som bland annat innefattar en attack mot skatteparadisen, krav på företagens kapital-

reserver, öppenhet och information, inte minst till de anställda.

Planen innehåller också regler mot vidlyftiga låneregler och bonusar. Kanske otillräckligt, men i alla fall en början. Socialdemokratin i Sverige är en del av det europeiska nätverket av socialdemokratiska partier. Man är en del av den process som nu måste leda fram till en tydligare politik för 2000-talets globala ekonomi.

Man kunde önska att den delaktigheten också avspeglade sig i den svenska debatten.

JB

Följ ämnen i artikeln