Idag firar vi ett öppet Sverige

Men midsommar är vår verkliga nationaldag

Illustration av Robert Nyberg.

Sverige är fullt och har liten möjlighet att ta emot flyktingar från Ukraina, skrev Sverigedemokraterna i början av mars. Men de fick snabbt göra en u-sväng.

Svenskarna har öppnat sina hjärtan igen. Men budskapet har inte nått Staffanstorps Christian Sonesson (M), som vägrar ta emot kvotflyktingar som anvisats till Sverige av FN.

Den kapacitet som fanns i mitten av 2010-talet hade kunnat hjälpa oss att ta emot fler idag. Men den monterades ner, och vår beredskap blev sämre.

Invandringslandet Sverige

Sverige är ett invandringsland. Efter istiden var landet tomt på folk, men snart kom nyanlända från öster och söder. Så kom våg efter våg av nya svenskar, som gett djupa avtryck i vårt språk och kultur in i våra dagar.

Så småningom blev Sverige en stormakt styrd av enväldiga kungar. Efter tjugo år av förödande krig under Karl XII gjorde riksdagen revolt mot enväldet. Under den frihetstid som följde infördes världens första tryckfrihetsförordning.

Publicister som Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta använde sin yttrandefrihet till att driva på för ökat folkstyre. Arbetarrörelsen byggde den demokratiska välfärdsstat vi lever i idag.

Det finns, kort sagt, mycket att fira.

Få som firar

Ändå är det ont om flaggviftande på Sveriges nationaldag. Kommunerna välkomnar till medborgarskapsceremonier och det firas på Skansen. Men det är långt ifrån orgien i lusekoftor och rödblåvita fanor på Oslos paradgata Karl Johan på syttende mai.

Och kanske handlar det lite om just Karl Johan. Den svenske kung som tvingade norrmännen in i en union, just när de gladdes över sin frihet från Danmark.

Den norska nationalismen var en motståndsrörelse mot den svenska övermakten. En rörelse underifrån, på ett sätt som den svenska nationalismen aldrig varit.

Sverige är inte fullt

Vårt lands egentliga nationaldag firas på midsommarafton. Denna folkfest med anor i förkristen tid, med dans runt en fruktbarhetssymbol och en kort natt laddad med naturens mystik.

Och trots ett och annat snålt kommunalråd, så finns det plats för fler runt bordet med sillen och nubben. För Sverige kan aldrig bli fullt.