Ditt Tiktok-beroende kan ge saftiga böter

EU: Appen kan hota din mentala hälsa

Jag skulle skriva en text om att Tiktok är beroendeframkallande, men jag kom i gång lite sent, eftersom jag fastnade i att scrolla på Tiktok. Det är inte ett skämt.

EU-kommissionen kallar det för ett ”kaninhål”. Som Alice i Underlandet lockas användarna ner i ny värld av algoritmerna. Det kan vara kul och spännande – men det är inte särskilt lätt att ta sig upp igen.

Nu ska EU-kommissionen utreda om Tiktok faktiskt bryter mot lagen. Appen har 135,9 miljoner användare i EU som är aktiva varje månad. Det gör att de räknas som en ”mycket stor onlineplattform” och därmed har de också särskilt höga krav på sig.

Två unga personer sitter klistrade vid sina mobiler.
Har du svårt att sluta scrolla på Tiktok? Då är du inte ensam. Nu utreder EU om appens algoritm är ett hot mot medborgarnas hälsa.

Varje människa har en grundläggande rätt till god hälsa, både fysisk och mental. EU-kommissionen argumenterar för att beroendeframkallande algoritmer kan ses som ett hot mot detta.

Det kinesiska bolaget Bytedance, som äger Tiktok, riskerar böter på upp till sex procent av sin globala omsättning

De är särskilt bekymrade över hur minderåriga använder appen. Företaget har fått kritik för att inte kontrollera användarnas åldrar ordentligt. Barn under 13 år får inte ha egna konton.

Men många yngre användare än så verkar ha smugit sig in, vilket appen tidigare har fått böta för. EU-kommissionen kritiserar nu också att minderårigas nystartade Tiktok-profiler blir öppna per automatik, så att vem som helst kan se innehållet som användaren lägger upp.

Konsekvenserna av EU:s utredning kan bli mer än en smäll på fingrarna. Det kinesiska bolaget Bytedance, som äger Tiktok, riskerar böter på upp till sex procent av sin globala omsättning.

Det är lagen DSA, Digital services act, som har gett EU bättre möjlighet att klämma åt internetjättarna. Lagen blev klar för ungefär två år sedan, men började gälla i sin helhet den 17 februari i år. Den är till för att skydda medborgarnas rättigheter på internet, till exempel genom striktare regler för personanpassade annonser och att motverka desinformation.

EU inledde redan i december en utredning av X, alltså gamla Twitter. Sajten anklagades bland annat för att inte moderera felaktig information och olagligt innehåll ordentligt. Eftersom X har 112 miljoner aktiva EU-användare i månaden räknas de, precis som Tiktok, som en mycket stor onlineplattform och omfattas därför av de strängare reglerna.

Kom ihåg det nästa gång du halkar ner i det där kaninhålet. Det är inte särskilt roligt att missa plugg eller fastna i scrollande när man ska sova. Men det är inte din självdisciplin det är fel på.

Snart blir det kanske ändring på algoritmerna. Då kan du äntligen släcka lampan i tid – och drömma om allt vi i EU skulle kunna göra med sex procent av Tiktoks globala omsättning.

Följ ämnen i artikeln