Är Pourmokhtari också sabotör, Kristersson?

Regeringen verkar rädda för journalister

Hur tycker Kristersson att hans statsråd förhåller sig till det demokratiska samtalet?

För ett tag sedan uppdagades det att klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) kontinuerligt duckar intervjuer med expertjournalister. Därpå framkom det att ministern raderar sms, allmän handling, som hon skickar till olika VD:ar hon har möten med.

Och ministerns granskningsduckande slutar inte där.

När jag ber om att få se vilka direktmeddelande Pourmokhtari skickat på Facebook, också allmän handling, så får jag bara ut meddelanden från två personer. I en av konversationerna berättar Pourmokhtari för mottagaren att en journalist nu begärt ut hennes meddelanden, i enlighet med offentlighetsprincipen. Sen tar konversationen slut.

I Pourmokhtaris fall är det kanske inte så konstigt. Hon återvände till sociala medier den 12 oktober förra året, efter att ha varit inaktiv i drygt ett år. Men nu är hon tillbaka, och hennes främsta kommunikationsmedel verkar ha blivit Instagram.

Men vad klimat- och miljöministern gör där kan jag som journalist inte se längre. Pourmokhtari – eller om det är hennes pressekreterare – har blockerat mig.

Att Pourmokhtari blockerar mig som enskild person är egentligen inte så uppseendeväckande, om det inte vore för att det här ett genomgående beteende i regeringen. Det är nämligen inte första gången en minister i Ulf Kristerssons (M) gäng behandlar medier såhär.

I fredags publicerade jag en granskning här på ledarsidan om hur utrikesminister Tobias Billström (M), med sitt officiella myndighetskonto, blockerat flera meningsmotståndare och journalister på X. Utöver att ha skickat hemlighetsstämplade direktmeddelanden på appen.

Att gemene man blockerar användare de ogillar på sociala medier är normalt. Men med Pourmokhtari och Billström är det annorlunda. De är ministrar, utvalda för att styra landet i demokratins tjänst. Att journalister, som jobbar med att granska makten, ska kunna ta del av hur landet styrs är avgörande i en demokrati. Det är så vi undviker korruption, och kan hålla makten till svars för de beslut de tar.

Att två av Kristerssons statsråd då aktivt försvårar för journalister att utföra sitt jobb är inte bara oroväckande. På sikt är det ett hot mot demokratin.

Det är något som man kan tänka borde oroa statsministern.

Kristersson har under året gjort en hel del uttalanden om vikten av att just respektera det demokratiska samtalet. När aktivister stört hans öppna after works har statsministern slängt sig med ord som sabotage och totalitära krafter. Och att vi i Sverige måste också respektera den som tycker annorlunda ”för det är själva kärnan i det demokratiska samtalet”.

Eftersom vår statsminister är så mån om att värna det demokratiska samtalet, hade man gärna velat veta vad han tycker om statsrådens beteenden.

Stör inte Pourmokhtari och Billström det demokratiska samtalet, ja rentav kanske saboterar det, när de hindrar journalister från att ta del av regeringens allmänna handlingar?

Vad säger du, Kristersson?