Korruption hotar våra värderingar

DN:s avslöjande svärtar bilden av Riksrevisionen och väcker misstankar om vänskapspolitik.

Den svenska förvaltningsmodellen bygger på självständig myndighetsutövning. I grundlagen slås det fast att myndigheter ska ”beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet”. M-ledaren Anna Kinberg Batra sa inget om det i sitt Almedalental, men att stå upp för det där kanske hon och hennes parti ändå betraktar som ”svenska värderingar”.

Bilden har svärtats

Riksrevisionens uppdrag är att granska vad statens pengar går till, hur de redovisas och hur effektivt de används. Genom att utföra oberoende revision bidrar vi till att stärka den demokratiska insynen.”

Så presenterar sig Riksrevisionen på den egna sajten, men den senaste tidens avslöjanden i Dagens Nyheter har svärtat bilden.

Tidningen har kunnat berätta att riksrevisor Ulf Bengtsson – med bakgrund på Finansdepartementet – lagt sig i en granskning av ett beslut han själv varit delaktig i. En av Riksrevisionen högsta chefer har haft sms-kontakt med Skånes landshövding – moderaten Margareta Pålsson – och lovat hjälpa henne under pågående granskning.

När DN kontaktade Per Johansson, chef för myndigheten Revisorsnämnden, för att få experthjälp att bedöma de uppgifter man grävt fram, så valde Johansson i stället att varna cheferna på Riksrevisionen. Johansson har pikant nog tidigare arbetat på Riksrevisionen och i Finansdepartementet.

I fredags kväll valde så riksrevisor Susanne Ackum att avgå, innan DN hunnit publicera alla sina uppgifter om henne.

Tagit över hela kärnan

Ackum kom till Riksrevisionen från Finansdepartementet och har tidigare varit den moderate finansministern

Anders Borgs statssekreterare. Enligt DN har Ackums tidigare arbetskamrater från regeringskansliet tagit över hela kärnan i Riks-revisionen verksamhet, och de har anställts utanför de vanliga rekryteringsprocesserna. På Riksrevisionen har de av Ackum fått toppjobb och skyhöga löner. De människor som alldeles nyss var med och styrde Sverige ska nu sitta och granska de politiska beslut de var med om att ta.

Försökte varna

När Uppdrag granskning i våras avslöjade hur Skatteverkets överdirektör Helena Dyrssen, med generaldirektören Ingemar Hanssons goda minne, försökte ringa upp tidigare kabinettssekreteraren Frank Belfrage för att varsko

honom om att SVT granskade hans skatteaffärer kunde man tänka att det var en unik händelse. Visst, Dyrssen, Hansson och Belfrage har alla jobbat för regeringen Reinfeldt men avslöjandet sa inget om hur Sverige fungerar.

DN:s avslöjande väcker misstankar om att vänskapspolitik, bristande integritet och oklara lojaliteter kan prägla fler myndigheter.

Ytterst är det förtroendet för vår demokrati som står på spel.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.