Don't leave us this way

Uppdaterad 2016-06-14 | Publicerad 2016-02-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För Sverige vore ett brittiskt uttåg ur EU en politisk katastrof av historiska mått

Brexit. I dag inleds mötet där Storbritanniens David Cameron kan spräcka EU, eller slå in på ett spår där bland andra Sverige kan bli en andra klassens medlem med mindre inflytande i EU.

Låten Don't leave me this way har spelats in många gånger. Den handlar om saknad, uppbrott och frihet.

"Jag överlever inte...jag kommer att sakna din ömma kyss, lämna mig inte så här" sjöng The Communards smäktande i den kanske mest kända versionen från 1984.

Med några undantag är texten ett utmärkt ledmotiv för det pågående EU-toppmötet om Storbritanniens framtid i EU. För Sverige vore ett brittiskt uttåg en politisk katastrof av historiska mått.

Vi skulle förlora en av våra viktigaste allierade i synen på många frågor, från frihandel till själva EU-projektet. Utan Storbritannien skulle EU förlora en stor del av sin gemensamma utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik. Vår röst i världen skulle försvagas i en tid när hoten ökar och mer samarbete behövs.

Avgörande möte

Men ett "Brexit" skulle också skada Storbritannien. Förmodligen skulle Skottland välja att folkomrösta om självständighet igen och kanske bilda en egen stat. Och ekonomin kommer fortfarande att vara beroende av Europa även om reglerna för den inre marknaden beslutas utan brittiskt inflytande.

Det pågående toppmötet mellan EU-ledarna är avgörande.

– Det här är ett bära eller brista-toppmöte. Det råder det ingen tvekan om, sa Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på väg in till mötet.

Målet för de flesta är att Storbritanniens premiärminister David Cameron i dag ska kunna åka hem med ett förhandlingsresultat med nya villkor för landets medlemskap i EU som gör att han kan övertyga britterna om att stanna i unionen. Sedan får väljarna ta ställning i en folkomröstning.

Det var Cameron som spelade högt och lovade en folkomröstning i förra valet som nu kan sluta hur som helst. Och frågan är vad som egentligen skulle kunna övertyga de skeptiska.

Hålla tummarna

Den svenska traditionella EU-kritiken skiljer sig ganska mycket från den brittiska. Delvis handlar motståndet om seriösa frågeställningar som demokratiskt underskott och att EU-byråkrater lägger sig i saker britterna vill sköta själva.

Men en stor del av debatten låter som om folkomröstningen egentligen handlar om ja eller nej till invandring. Högerpopulism och ren desinformation är debattens vardag. De vettiga rösterna riskerar att drunkna i en pöl av EU-fientlig media.

Vi kan inte göra annat än att hålla tummarna och hoppas att David Cameron inte klantar till debatten mer än han redan gjort.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg