Sänk inte lönen för invandrarna

Under de senaste årens samhällsdebatt har svensk höger försökt slå i oss att den höga arbetslösheten bland unga – över 137 000 står utan sysselsättning – beror på den sammanpressade lönestrukturen. De tycker alltså att det inte är stor ­skillnad i lön för en ung oerfaren person och en person med ålder och erfarenhet.

Den tanken styrde den borgerliga ­regeringens arbetsmarknadspolitik trots att löneskillnaden mellan unga och ­äldre på arbetsmarknaden inte varit större på 40 år.

Ett universalverktyg

Ett regeringsskifte senare tvingas vi i alla fall konstatera att sänkta löner som universalverktyg för alla upptänk­liga samhällsproblem inte förlorat sin tjusning. Men nu är det den höga arbetslösheten bland nyanlända som ska ­användas som intäkt för sänka lönerna. Kristdemokraterna, arbetsgivarorganisationen Almega och Folkpartiet har ­alla varit inne på idén. De lär sannolikt dyka upp vid regeringens möte med oppositionspartierna i morgon.

I Sverige sätts lönenivåerna genom ­kollektivavtal mellan arbetsgivare och fackförbund. Varför skulle en löntagarorganisation medverka till att sänka löne­nivåerna för sina medlemmar? Att flyktingar och invandrare på så sätt skulle ­göras ansvariga för att det blivit lättare att betala alla lägre löner vore både dumt och farligt.

Dessutom, är det lägre löner som ­behövs?

Var fjärde är fattig

Enligt SCB-statistik lever i dag 5,5 procent av alla som har ett jobb i fattigdom.

Det innebär att de varje ­månad har en inkomst under 11 300 kronor, 60 procent av en svensk medianinkomst. Allra värst är det för barn­familjer där mamman och pappan har ett arbetaryrke. År 2006 ­levde var tjugonde arbetarförälder i fattigdom. I dag är det var nionde.

Bland arbetarföräldrar med utländsk bakgrund är det så illa att var fjärde är ­fattig. Det är en fördubbling sedan 2006.

Hur mycket värre ska det bli? Ska arbetande invandrare alls kunna leva på sin lön?

Till slut är det en fråga ansvarslösa ­lönesänkarliberaler måste svara på.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln