I Italien har barnen blivit politiska vapen

Regeringen tvingar gayföräldrar att skaffa advokater

Yuri Guaiana är Europas representant i ILGA World, en organisation som jobbar för hbtq-personers rättigheter globalt.

MILANO. Stan surrar och spottar av liv, som den sista centimetern fräsande vatten i kastrullen som bränner vid. Det luktar avgaser, vesporna står på tomgång och byggnaderna är som stora klossar av betong.

Här och där har man pliktskyldigt tryckt ner ett träd eller två. Hundarna ska väl ha något att pissa på även i Milano.

Det är hit man flyttar om man är hbtq-person – hit eller till Rom, säger Yuri Guaiana. Han är Europas representant i ILGA World, en organisation som jobbar för hbtq-personers rättigheter globalt.

För ett år sedan fick Italien en ny, högerpopulistisk regering ledd av premiärminister Giorgia Meloni. Sedan dess har mycket förändrats.

Bland annat pågår flera domstolsprocesser där samkönade par riskerar att förlora den juridiska rätten till sina barn. Det är tungt både känslomässigt och ekonomiskt om man ska ha råd med en advokat.

– De konservativa säger att de försvarar barnen. Men när de tar bort samkönade pars juridiska föräldraskap försvinner även föräldrarnas skyldigheter gentemot barnen, säger Yuri Guaiana.

År 1999 arrangerade Yuri en nationell demonstration för rätten till samkönade partnerskap. På pappret vann de frågan efter en dom 2010. Homosexuella par fick ingå i partnerskap – men rätten till gemensamma barn skrevs inte in i lagen.

– Vi visste att det var ett kryphål. Det var en stor debatt redan då, säger Yuri Guaiana.

Den nuvarande situationen är speciell, för den högerpopulistiska regeringen har inte genomfört några regelrätta lagändringar riktade mot hbtq-personer. I frågan om juridiskt föräldraskap har de till exempel beordrat domstolarna att följa mer restriktiva prejudikat.

Ett annat exempel gäller surrogatmoderskap. Det är redan olagligt i Italien, men regeringen vill göra det straffbart även att skaffa barn via surrogat utomlands – ett ”universellt förbud”, som de kallar det.

Det är förstås omöjligt rent juridiskt, säger Yuri. Men det spelar ingen roll – bara tanken på att bli dömd till fängelse och fråntagen sina barn gör att folk avstår.

– Det är väldigt smart, de vet vad de gör. Lagen har inte gått igenom än, men den har redan fått effekt.

Giorgia Meloni har ökat polariseringen i samhället, säger Yuri. Men det är inte nödvändigtvis negativt – faktum är att det kan bli räddningen.

– Nu tvingas folk att ta ställning. Det är många som tidigare bara tittat på som nu organiserar sig. Prideparaden har aldrig varit så stor som i år, säger Yuri Guiana.

Den nya regeringen försöker backa bandet, ta ifrån folk deras rättigheter och trycka tillbaka dem in i garderoben . Men Yuri ser inte det som händer som ett steg bakåt – utvecklingen i Italien har alltid varit svår och gått långsamt. Just nu står det still, men kampen är inte över. Den bara vilar.

Bidar sin tid, om man så vill.

Följ ämnen i artikeln