Ny teknik gör Sverige rikare

Uppdaterad 2011-04-05 | Publicerad 2011-04-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

4 APRIL 2011. Industrinationen Sverige

nya affärsmöjligheter Nu spås den högspända likströmmen, som tillhör en av de viktigaste svenska uppfinningarna, få betydelse för en hållbar energiproduktion.

Högspänd likström är kanske inte det första vi tänker på när det handlar om svenska uppfinningar. Det är lättare att tala om sådant som går att begripa. Ett kullager, en skiftnyckel eller en till och med en separator.

Ändå tillhör tekniken för att transportera elektrisk kraft som högspänd likström de viktiga svenska uppfinningarna. Viktig därför att den tillåter kontrollerad överföring av el över långa sträckor med små förluster. Viktig därför att den gör att kraften i en norrländsk älv kan strömma ur ett eluttag i Vårgårda. Och viktig för att den högspända likströmmen är en svensk exportframgång.

Svenska lösningar säljer

I fredags tecknade ABB en miljardorder med Kina, och för någon vecka sedan tog företaget hem den största ordern hittills på ett system av den här typen. I Indien ska företaget bygga en kraftledning från Himalaya till Agra, staden där Taj Mahal tronar.

Ledningen blir drygt 170 mil och kapaciteten motsvarar vad åtta svenska kärnkraftsreaktorer producerar. Den ska försörja 90 miljoner människor med elektrisk ström.

Ordersumman för den affären är 800 miljoner – dollar.

Den som följer notiserna på tidningarnas ekonomisidor blir inte överraskad. Också under krisen har svenska lösningar för kraftöverföring fortsatt att sälja.

En stor del av komponenterna till den indiska ordern kommer att tillverkas i Ludvika, precis som delar till kraftsystem världen över har byggts i södra Dalarna. Det är globaliseringen på riktigt.

För huvudstadens lätt provinsiella tankesmedjor och intresseorganisationer kan det vara svårt att svälja. Där beskrivs globaliseringen gärna som rätten att hålla sig med ett hembiträde.

Hållbar energiproduktion

Första gången tekniken med högspänd likström användes var 1954. Kabeln gick från fastlandet till Gotland. ASEA hade utvecklat systemet, men det var Kungliga Vattenfallsstyrelsen som beställde. Utveckling i samarbete mellan näringsliv och stat.

Sedan dess har tekniken förfinats och det har byggts omkring 100 anläggningar i världen. ABB har levererat hälften.

Nu spås den högspända likströmmen få betydelse för en hållbar energiproduktion. Förnyelsebar energi finns ju sällan där människorna eller behoven finns.

Det betyder nya affärsmöjligheter för svensk industri. Men bara om den tekniska nivån kan fortsätta att utvecklas, bara om utbildningen håller högsta klass och bara om svenska politiker inser att det behövs en näringspolitik som inte bara handlar om småföretag och tjänsteproduktion.

Det skulle om inte annat kunna vara en utgångspunkt för en ny socialdemokratisk näringspolitik.