Priset för högt för att spara liv

Hudcancern malignt melanom är den snabbast ökande cancerformen i Sverige. Varje år får cirka 2 800 personer veta att de har sjukdomen. 500 dör årligen.

De patienter som inte botas – ungefär 20 procent – drabbas av spritt melanom, en svårbehandlad och obotlig cancertyp. Efter att man har fått sin diagnos lever man i snitt ytterligare nio månader.

Men sedan ett år tillbaka finns det ett immunförstärkande preparat – ipilimumab – som gör att cancerpatienterna lever längre. För en del sjuka fungerar det som en bromsmedicin.

Trots det är det bara ett fåtal landsting som erbjuder sina patienter preparatet. Behandlingen, som kostar 800 000 kronor, är alldeles för dyr, tycker landstingen. Chefer förbjuder helt enkelt ­sina läkare att skriva ut ipilimumab till sina patienter.

– Det här är första gången som cheferna för de onkologiska klinikerna enats om att stoppa en ny medicin trots att den är godkänd, säger överläkaren Johan Hansson vid Karolinska universitetssjukhuset till Dagens Nyheter.

Sedan slutet av juni rekommenderar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, landstingen att upphandla medicinen, och ursäktar sig för att rekommendationen har dragit ut på tiden.

Under tiden har människor dött i väntan på behandling.

I bland annat Stockholms läns landsting har man ännu inte bestämt sig för om man ska lyssna på SKL och låta cancerpatienterna få tillgång till medicinen.

I Dagens Nyheter intervjuas Therese Vesterlund. För 16 år sedan fick hon ­malignt melanom för första gången och nu har cancern spridit sig. Hon är en av de människor som skulle behöva preparatet:

– Jag vill tro att jag är en av dem som kan övervinna det här.

Landets cancerpatienter kan inte vänta.

Att svenska landsting sätter en prislapp på människors liv är skandalöst.

Följ ämnen i artikeln