Facket är front mot orättvisor

Hotell- och restaurangfacket har samlats för att välja en ny förbundsordförande och ta beslut om de kommande årens arbete.

I dag inleder Hotell- och ­restaurangfacket sin 27:e kongress på ­Gotland. På ­konferensanläggningen ­Wisby Strand ska 100 ombud ­fatta ­beslut om förbundets ­arbete de kommande åren, och de ska välja en ny förbundsordförande.

Ella Niia har varit ord­förande för förbundet ­sedan 2005. Periodvis har det ­varit stormiga år, som när förbundets blockad mot salladsbaren i Göteborg toppade nyheterna. Men framför allt har Niia ­varit en konsekvent företrädare för sina medlemmar och sin bransch.

På den arbetsmarknad som nu växer fram är Hotell- och restaurangfacket viktigt. ­Riktigt viktigt faktiskt.

Tillsammans med andra service­näringar växer branschen och för väldigt många unga är krogen den första kontakten med arbetsmarknaden. Samtidigt finns ­precis alla de problem som gjort att löntagarnas ställning för­svagats på arbetsmarknaden. Otrygga anställningar, oklart arbetsgivaransvar och många små arbetsplatser är vardag

i restaurangbranschen, liksom en stenhård konkurrens som pressar lönerna.

Det är en provkarta över det som gör det fackliga arbetet svårt, och som öppnar för oseriösa arbetsgivare som tummar på sina anställdas rättigheter.

Just därför är Hotell- och restaurangfacket tillsammans med några ­andra fackförbund den frontlinje som försvarar en viktig del i det svenska välfärdssamhället­, rimliga villkor på arbetsmarknaden­.

För alla som vill att Sverige också i framtiden ska vara ett samhälle med små klyftor och starka löntagare är det viktigt att hålla den frontlinjen. Faller den samman kommer vi alla att på­verkas.

Följ ämnen i artikeln