Ledare

(s) måste lyssna på småföretagen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är i småföretagen som alla hoppas att de nya jobben ska komma. Potentialen finns för socialdemokraterna att bli småföretagarnas parti, men dialogen måste fördjupas.
Det är i småföretagen som alla hoppas att de nya jobben ska komma. Potentialen finns för socialdemokraterna att bli småföretagarnas parti, men dialogen måste fördjupas.

LEDARE

Nyföretagandet växer som aldrig förr. 40?000 nya företag startades bara förra året. Nu lovar socialdemokraterna att de nya företagarna också ska få bättre social trygghet. Socialförsäkringarna ska ses över och företagarnas villkor vid sjuk-, föräldraförsäkring och a-kassa bli mera jämlika med löntagarnas.

–?Sverige håller på att förändras. Det växer fram underifrån, en ny attityd till företag och företagande, sa näringsminister Thomas Östros när han och socialdemokraterna i går samlade 100 företagare till konferensen ”Småföretag och jobb”.

Förändringar krävs

Det är i småföretagen och tjänsteföretagen som alla hoppas att de nya jobben ska komma. 80 procent av svenskarna jobbar redan i tjänstesektorn. Åtta av tio nya företag är tjänsteföretag. Det är en oerhört mångfacetterad verksamhet som inte lätt passar in i det gamla industrisamhällets system och regelverk, det som skapats av socialdemokratin och stor­företagen. Nu krävs förändringar.

–?Välfärden kan fördelas av politiken, men välståndet kan bara skapas av företagen. Ändra regelverken, anpassa dem till verkligheten om ni vill att vi ska anställa, sa Bicky Chakraborty, ägare till den svenska hotellkedjan Elite Hotels.

Han är mannen som utan egna medel men med brinnande engagemang räddat gamla svenska stadshotell undan konkurs och nedläggning och nu äger hotell i 23 städer med 2?400 anställda.

Småföretagande har inte varit socialdemokratins bästa gren. Nu finns en ny insikt och en ny näringspolitik. I s-programmet satsas två miljarder på riskkapital och en miljard på forskning och utveckling i små företag, över 100 miljoner på att utveckla kontakter och lära entreprenörskap i skolorna.

Skattekostnader ska minska

Exportrådgivare i alla län ska hjälpa småföretag ut i världen och finansminister Pär Nuders nya skatteutredning ska minska företagens skattekostnader med 20 procent. I världens snabbast växande bransch – miljöteknik – där det finns stor potential för små företag, görs också en kraftfull export- och forskningssatsnings.

Potentialen finns

Socialdemokraternas småföretagsprogram är avancerat med stark inriktning på forskning, utbildning, utveckling och teknik. Tyvärr saknas fortfarande samma innovativa syn på de ännu mer arbetskraftsintensiva service- och tjänsteverksamheterna i bland annat hantverksyrken, kultur, hushållsnära tjänster, turism och upplevelseindustri.

–?Jag vill att småföretagen ska bli vårt folk, sa finansminister Nuder.

Potentialen finns, socialdemokraterna var redan i förra valet största småföretagarpartiet. Dialogen måste fördjupas och det stora partiet lära sig att lyssna bättre på de små företagen. Det handlar inte bara om tryggare föräldraförsäkring, utan också om start- och riskkapital, vinstmedel, egna pengar att investera och om kostnader för att anställa och betala sjuklön. Det behövs en revolution i synen på risktagande.

LA

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Arbetsmarknad

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmarknad