”Enkla jobb” ger fler fattiga pensionärer

Nästan en kvarts miljon svenska pensionärer lever under EU:s gräns för fattigdom.

– Jag skulle svälta.

Pensionären Per Allan Gustafsson svarar så när SVT frågar vad han skulle ha gjort om Stadsmissonen inte fanns.

Under de senaste åren har äldrecentrets årliga besökare ökat från drygt 3 000 till över 11 000 pensionärer.

Och det är inte konstigt. Nästan en kvarts miljon pensionärer i Sverige lever under EU:s gräns för fattigdom. Det innebär att innan hyran är betald har de mindre än 11 000 kronor i månaden. Andelen äldre som ansökt om äldreförsörjningsstöd har nästan fördubblats sedan 2006.

Beroende av garantipension

Det är vårt klassamhälle som avspeglar sig i fattigpensionen. En undersköterska kan räkna både med låg lön under arbetslivet och efter 65. Av kommunals kvinnliga pensionärer är 70 procent beroende av den garantipension som skapades som skydd för dem med liten eller ingen inkomst alls.

Om inget görs kommer det bara att bli värre. Vårt pensionssystem är underfinansierat och utan förändring kommer hälften av de kvinnliga pensionärerna vara fattiga om 40 år, enligt Långtidsutredningen.

Det är inte så att arbetarrörelsen saknar svar. I våras presenterade LO en rapport där man föreslog högre avsättning till pensionssystemen, en rad förändringar som redan på kort sikt skapar rättvisare pensioner och fokus på att göra kvinnors arbetsliv mindre slitsamt. Det är dags för Magdalena Andersson att lyssna, men också fortsätta rätta till det orättvisa system som Alliansen skapade. Då fick de rikaste skattesänkningar medan pensionärer, sjuka och föräldralediga fick betala kalaset.

Deltid pensionsfälla

Arbetslöshet, sjukdom och låg lön ger fattigpension. Ofrivillig deltid i kvinnoyrken är en pensionsfälla. De borgerliga förslagen om enkla jobb är ett snabbspår till fler fattigpensionärer.

Socialdemokratin får inte svika arbetarklassen.

En rättvis arbetsmarknad skyddar mot svält både som arbetstagare och pensionär.

Följ ämnen i artikeln