Fortsätt att lyssna, Mona

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lyssnare Mona Sahlin ville att socialdemokraterna skulle bli ett öppnare parti och lyssna mer på sina ”kärleksfulla kritiker”. Och det har blivit högre till tak i debatten i dag, men partiet måste fortfarande ge tydligare besked i många frågor.

17 Mars 2008. Mona Sahlin har nu suttit ett år som partiledare och omdömena om hennes första tolv månader varierar.

Den vanligaste kritiken, ofta framförd från borgerligt håll, handlar om att hon är ”vag”. Att hon inte presenterar någon konkret politik.

Den synpunkten bortser från det faktum att Sahlin valdes bland annat för att omstöpa bilden av socialdemokratin. Efter tio år med ”han-som-bestämmer” var det dags för ett öppnare ledarskap.

Tveksam bild av passivitet

Det är högre till tak i socialdemokratin i dag. Epoken Persson har snabbt blivit historia. Fler kritiska röster hörs, om det så handlar om utbildningspolitiken, EU eller formerna för flyktingmottagandet. En rad socialdemokratiska arbetsgrupper har tillsats för att mejsla fram politiken på centrala områden.

I det läget är det inte logiskt att kräva att Sahlin plötsligt ska börja peka med hela handen.

Dessutom är det tveksamt om bilden av den passiva socialdemokratin verkligen stämmer. I går lanserade Sahlin ett program för småföretagande i krisorter. Ett stöd för nyföretagande som Maud Olofsson (c) gärna talar om, men inte lyckas förverkliga.

Väljarna flyr regeringen

Under Sahlins tid har socialdemokratin även lagt om sin skolpolitik, vilket för en kort tid vred frågan ur händerna på Jan Björklund (fp). Man har lagt flera förslag på vårdområdet, bland annat för att gynna personalkooperativ på de globala vårdföretagens bekostnad.

Sahlin har också aviserat stora satsningar på EU-politiken och integrationsfrågorna.

Det betyder inte att hennes första år varit invändningsfritt.

Regeringen Reinfeldt har satsat på antagandet att medelklassen inte bryr sig om dem som har det sämst. De sjuka, de arbetslösa och de som inte klarar skolan ska mötas med hårdare tag och sänkta ersättningar.

Och nu flyr väljarna från regeringspartierna.

Det krävs en tydlig EU-profil

I det läget måste Sahlin visa att socialdemokratins förnyelse inte bara är en anpassning till en borgerlig dagordning. Att politiken handlar om att minska orättvisorna, oberoende av om dessa bygger på klass, kön eller etnisk bakgrund. Det gäller inom skolan och vården, där den borgerliga politiken är på väg att klyva Sverige. Det krävs tydligare besked om skattenivåerna – staten och kommunerna måste kunna finansiera välfärden. Det behövs också en tydligare socialdemokratisk profil inför EU-valet och det svenska ordförandeskapet nästa år. Det blir en värdemätare på Sahlins tal om att prioritera EU-politiken.

När Sahlin valdes citerade hon Anna Lindh, som en gång skrev att socialdemokratin måste lyssna mer på sina ”kärleksfulla kritiker”. En nödvändig hållning. Opinionsframgångar är en sak, det viktiga är att debatten inte tystnar.

JB

Följ ämnen i artikeln