Nya krav på skyddsjakt på varg i Södertälje

Av: 

Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

STOCKHOLM

Svenska fåravelsförbundet kräver skyddsjakt på den varg som rivit en stor mängd får i södra delen av Stockholms län. Vargen från Sjundareviret har bara i förra veckan dödat ett 50-tal får vid Molstabergs säteri. Angreppet var inte det första men det som fick ägaren att besluta om att lägga ner hela verksamheten, rapporterar P4 Stockholm.

Länsstyrelsen i Stockholm har trots angreppen avslagit begäran om skyddsjakt. Istället har man föreslagit andra åtgärder, till exempel bättre stängsel. Stängslet på Mostaberg hade godkänts av länsstyrelsen dagen innan fåren släpptes ut.

Nu kräver Fåravelsförbundet i ett upprop att myndigheterna agerar. Man kräver bland annat att beslutad rovdjurspolitik ska följas och att enskilda tjänstemän inte ska få tolka lagar och driva principer efter eget tycke, rapporterar P4 Stockholm.

Man kräver också att skyddsjakt skyndsamt beslutas, att ersättning betalas ut och att förebyggande åtgärder ges mer pengar.

Efter beslutet om att neka skyddsjakt har Molstabergs säteri flaggat för att man kommer att söka hundratusentals kronor i ersättning.

Källor

Publicerad:

LÄS VIDARE