Psykiater skrev ut botox för halv miljon

Av: 

Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Arkivbild. Botoxinjektioner.
Foto: Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild. Botoxinjektioner.

ÖREBRO

Region Örebro län har anmält en psykiater i 70-årsåldern i Örebro till Inspektionen för vård och omsorg IVO efter upptäckten att han skrivit ut "avsevärda mängder" botox och tillväxthormon. Patienterna som tagit ut recepten har funnits i Stockholm, rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

Regionens kostnad enbart för på det muskelavslappnande läkemedlet botox uppgick till över en halv miljon kronor från 2016 till och med första kvartalet 2019.

Psykiatrikerns förskrivning av botox har ökat markant under de första månaderna 2019.

Region Örebro kallar läkarens förskrivning av botox ”orimlig” och förskrivningen av tillväxthormonen Genotropin ”medicinskt otillbörlig” eftersom behandlingar speciellt med tillväxthormon måste göras och följas noga av läkare med adekvat kompetens och erfarenhet. Något den aktuella läkaren inte har – hans specialistkompetens är psykiatri.

Man påpekar också att läkarens bolag inte kunnat hittas i vårdgivarregistret, trots att det vid kontroll upptäckts ”omfattande allmän förskrivning av läkemedel motsvarande mottagningsverksamhet”.

Läkaren anmäldes 2017 till IVO efter larm om uttalade brister och missförhållanden i yrkesutövningen, men fick då aldrig någon påföljd.

Publicerad: