Vattenpest invaderar – fortsätter sprida sig

Av: 

Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Napp – men ingen fisk. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Ask/TT / Svenska Dagbladet
Napp – men ingen fisk. Arkivbild.

ÖSTERGÖTLAND

Den invasiva snabbväxande arten vattenpest fortsätter att sprida sig i snabb takt. I Östergötland har man hittills inte lyckats få stopp på vattenväxten som orsakar stora problem och kostnader, rapporterar SVT.

Vattenpest, som blir 5–6 meter lång, växer så kraftigt att den försvårar slussning och gör att båtar har svårt att ta sig ut. Den finns på EU:s lista över invasiva arter och hotar nu den biologiska mångfalden i svenska vatten.

– Det blir också mycket döda vattenväxter i strandkanten som förmultnar och bryts ner. Det luktar illa och blir otrevligt för badgäster, säger Anna-Stina Påledal, vattensamordnare vid miljökontoret i Linköpings kommun till SVT.

Problemet har vuxit i takt med växten som spridits i snabb takt senaste åren. Problemen har blivit allt större i bland annat Roxen men även Boren, Norrbysjön, Ljungssjön, Glan och även Vättern. Vattenpest finns numera även i hela Svartåns system.

Det är förbjudet att både odla, sätta ut eller importera vattenpest. Hur kommunerna ska stoppa dess framfart är inte klart.

Källor

Publicerad:

LÄS VIDARE