Här jobbar personalen fyra dagar i veckan – med full lön

”Enligt våra undersökningar upplever medarbetarna inte mer stress”

Publicerad 2023-10-11

Fyradagarsveckor med bibehållen heltidslön har blivit en global rörelse.

Snart lanseras en studie i Sverige där flera företag kommer att testa modellen.

– Det är större arbetsglädje, mer energi på jobbet, bättre fokus, säger Caroline Lind, vd på Sandqvist som redan har infört kortade arbetsveckor.

Det är tisdag eftermiddag och personalen på väskföretaget Sandqvist har snart avslutat halva arbetsveckan.

Så här har det sett ut på arbetsplatsen det senaste halvåret sedan de började med fyradagarsveckor.

Säljaren Patrik Ström, hållbarhetschefen Lotta Amsén och vd Caroline Lind är sist kvar på kontoret.

– Jag tänkte att fyradagarsveckor skulle passa oss eftersom att det rimmar med våra värderingar. Jag leder med tillit och tycker att det är bra om medarbetarna har möjlighet att jobba på det sättet som passar deras liv och behov bäst, säger Caroline, som tidigare har berättat om Sandqvists arbetsveckor i bland annat DN.

Hon lade fram ett förslag om kortade arbetsveckor till styrelsen som gav henne grönt ljus att skissa upp en plan för en testperiod.

Personalen grät glädjetårar

Efter några månader var Caroline och ledningsgruppen redo att presentera testplanen för personalen.

– Det var häftigt att se reaktionerna när jag berättade nyheten, det kom tårar på några, det kom hejarop. Det är ett minne för livet, jag får gåshud bara jag tänker på det.

Innan fyradagarsveckorna sattes igång fick hela kontoret gå en kurs i ”stressfri produktivitet”.

– Det var en tre dagar lång utbildning där vi fick lära oss hur vi prioriterar rätt saker under dagarna vi jobbar. Det är baserat på en amerikansk metod som heter ”Getting things done”.

Kursen syftade bland annat till att motverka den stress som kan uppstå av att ha färre dagar att utföra sitt arbete på.

Modellen som Sandqvist använder kallas för 100/80/100 – 100 procent av lönen för 80 procent av arbetstiden mot 100 procents produktivitet.

Sandqvists vd Caroline Lind med hund.

Ställer krav på prioriteringsförmågan

– En fråga som ofta dyker upp är om man ska göra lika mycket eller mer på mindre tid. Därför fick vi lära oss hur vi ska fokusera på att göra rätt saker, att effektivisera våra arbetsdagar, säger Patrik.

Hur gör ni för att bli mer effektiva?

– Det låter superbanalt när man pratar om det, men det blir väldigt tydligt i praktiken. Till exempel hur vi jobbar med mejl, hur vi pratar med varandra. Det handlar om att inte känna att man kämpar mot klockan, säger Patrik.

Hur såg det ut innan?

– Det gick bra då med. Men det ställer så klart krav på dig, att prioritera på ett nytt sätt. Men att få en extra dag har varit så värdefullt att alla har varit beredda att ändra sitt arbetssätt. Motivationen är så stor, säger Lotta.

Slutar man att ta kaffepauser och sådant?

– Vi har blivit mycket bättre på att fokusera och få jobbet gjort. Du kan inte skjuta upp den där uppgiften eftersom att du inte har tid. Du betar av den, sedan tar du kaffe med kollegorna, säger Caroline.

Patrik Ström, säljare på Sandqvist.

Positiva resultat

Klart är i alla fall att de anställda stormtrivs med den nya modellen, om man ska tro på de utvärderingar som Sandqvist har gjort det senaste halvåret.

– Det har varit väldigt positivt. Det är större arbetsglädje, mer energi på jobbet, bättre fokus. Enligt våra undersökningar upplever medarbetarna inte mer stress utan mer kontroll över sin arbetssituation. En ökad teamkänsla, bättre självledarskap.

Företaget har inte gjort några mätningar gällande sjukfrånvaron men Caroline, Lotta och Patrik upplever alla att den inte har blivit större.

Att den kortade arbetsveckan skulle leda till mer övertid har de inte heller kunnat se.

”Finns inga problem”

Rent pratiskt får personalen välja om de vill vara lediga måndag eller fredag.

I säljteamet som alltid behöver vara bemannat turas man om att vara ledig måndagar och fredagar.

Vissa anställda, som bolagets kundserviceansvariga och butikschefer, måste vara i tjänst varje dag men jobbar i stället sextimmarsdagar.

– Vissa avdelningar måste ha ett schema som täcker upp alla dagar men det har inte blivit någon missämja alls, säger Lotta.

Finns det något annat problem som har dykt upp under den här perioden?

– Det känns konstigt att säga nej, men nej, helt enkelt. Det finns inga problem. Målet har varit att få ner stressnivåerna och det verkar ha lyckats, säger Caroline.

Patrik Ström stormtrivs med fyradagarsveckor.

Oklar framtid

Sandqvist mäter lönsamheten på årsbasis och kan ännu inte slå fast hur 2023 kommer att se ut, men enligt Caroline påverkas inte affärerna av det nya arbetssättet.

– Vi har inte anställt fler för att täcka upp utan vi jobbar smartare. Det har inte inneburit extra kostnader eller försämrad servicegrad. Sedan är vi på en marknad i dagsläget med inflation och allt vad det innebär, men det handlar inte om våra arbetsveckor.

Företaget har precis inlett ytterligare ett halvårs testperiod för fyradagarsveckan.

Men huruvida den är här för att stanna kan ingen svara på i dagsläget.

– Än så länge finns det få argument för att inte fortsätta. Men det är ett pågående projekt som vi måste lära oss att justera allt eftersom, säger Caroline.

Hållbarhetschefen Lotta Amsén tycker att personalen har blivit bättre på att prioritera.

Stor studie gav positiva resultat

Fyradagarsexperimentet är inte unikt för Sandqvist.

Tidigare i år publicerades en rapport om det hittills största försöket med fyradagarsvecka som genomfördes i Storbritannien 2022 i regi av organisationen Four Day Week Global och tankesmedjan Autonomy.

61 företag med sammanlagt 2 900 anställda deltog i testet som pågick under ett halvår.

Resultaten var översvallande positiva: 71 procent av de anställda rapporterade lägre nivåer av utmattning, sjukdagarna minskade med 65 procent och sannolikheten att en anställd sade upp sig minskade med 57 procent.

Efter att studien hade avslutats uppgav 91 procent av företagen att de planerar att fortsätta med modellen – varav 18 procent uppgav att förändringen skulle bli permanent.

Studie på gång i Sverige

Just nu förbereder Future of Work Solutions, en svensk systerorganisation till Four Day Week Global, ett pilotprogram där 20 svenska företag ska jobba fyradagarsveckor under ett halvår.

Startskottet är tänkt att ljuda i september 2024.

– I Sverige diskuteras det mycket flexibilitet i arbetslivet, att kunna styra var och när man jobbar, men inte hur mycket man jobbar. I andra länder ligger man lite längre fram när det kommer till den frågan. Därför känns det bra att få igång en debatt här också, säger Anna-Carin Alderin, som leder projektet.

Lättast för kontorsarbeten

Vilka företag som kommer att delta och vilka branscher de tillhör är inte spikat än, men det lär huvudsakligen röra sig om kontorsbaserade arbetsplatser.

– Jag kan inte nämna några namn eftersom vi är i ett tidigt skede, men det är lättast med kontorstunga arbeten. Men jag tror att det så småningom kommer gå att hitta lösningar för servicesektorn också.

Men alla ställer sig inte odelat positivt till fyradagarsförsöken.

– Jag vänder mig mot vissa premisser gällande studierna. Framförallt att produktionsnivån skulle vara oförändrad. Jag tror inte att det är fallet vad gäller vissa serviceyrken, säger Roland Paulsen, författare och sociolog vid Lunds universitet som har skrivit flera böcker om arbetsfrågor.

Roland Paulsen.

”Långt ifrån den solidariska idén”

Han tar vårdsektorn som exempel:

– Inom vården där du är i kontakt med patienter och brukare går det inte att göra jobbet snabbare. Det är en bransch som är mycket svårare att rationalisera. Där skulle det innebära en produktionsnedgång om man inför kortare arbetsveckor.

Samtidigt ser Roland Paulsen många fördelar med kortad arbetstid – även om han är skeptisk till sättet det införs på nu.

– När arbetstidsreformen är så långt borta från politiken blir det här med att jobba mindre ett privilegium för fåtalet. Jag kan tycka att det är bättre än ingenting att vissa företag visar att det går att genomföra. Men det är fortfarande långt ifrån den mer solidariska idén som har funnits bakom arbetstidsreformer när de genomfördes i flera omgångar under 1900-talet.

Tar inte dagen för givet

På Sandqvist säger Patrik, Lotta och Caroline att de är glada att deras företag bidrar till debatten.

– Man känner sig stolt över att vara del av en organisation som vill vara ledande och ställa de svåra frågorna. Vi är med om något väldigt häftigt som inte alla har möjlighet till, säger Patrik.

När Aftonbladet lämnar kontoret på Södermalm är halva arbetsveckan avklarad och personalen börjar planera för helgen.

– Jag brukar träna och göra alla saker man inte hinner med annars. Få kontroll över livet utanför jobbet. Förbereda för helgen så att man går in i den med kontroll. Det är helt fantastiskt, säger Lotta.

Patrik brukar ägna sig åt städning och fiske.

– Jag har fiskat en del och tagit tag i städning och sådant. Vi försöker påminna oss om att inte ta dagen för givet utan att göra sådant som man mår bra av och ladda batterierna. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka, Karl Sigrelius
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET