Fler toppar i elpriset att vänta: ”Får vänja oss”

Publicerad 2023-12-04

Kallt väder och stopp på kärnreaktorer har gjort att elpriset har legat på höga nivåer de senaste veckorna.

Dessvärre är pristopparna något vi kan behöva vänja oss vid.

– Det kommande decenniet lär bli dyrare än vad vi trodde för några år sedan, säger energimarknadskonsult Christian Holtz.

Under de närmaste dagarna väntas elpriset ligga kvar på några av årets högsta nivåer.

– Snittet har legat på ungefär 1,45 kronor den senaste veckan i elområde tre. Det har varit mycket högre priser än under hösten då det har varit väldigt billigt, säger Christian Holtz, energimarknadskonsult på Merlin & Metis.

Under måndagskvällen och tisdagsförmiddagen väntas elpriset hamna över 3 kronor per kilowattimme i hela landet.

– Det kommer att kosta fyra upp emot 4 kronor per kilowattimme. Normalt sett brukar priserna sticka iväg i elområde tre och fyra, men imorgon får vi samma priser i hela landet. Det blir extra dyrt på morgon och kväll eftersom att det är då folk kommer till och från jobbet.

Utöver de låga temperaturerna är det stoppet på Ringhals 4 som har orsakat den pågående pristoppen.

Ringhals 4 har stått stilla.

”Vi får vänja oss”

– Det är olyckligt att det inträffade just när det var så kallt. Hade det hänt för ett par veckor sedan hade det fått betydligt mindre konsekvenser på priset. Men tillfälliga incidenter som den här inträffar då och då. Som tur är var reaktorn bara avstängd i några dagar och ska vara i full drift under natten mot tisdagen igen.

Samtidigt som Ringhals 4 stängdes ned stoppades dessutom den finska kärnreaktorn Olkiluoto 3 i förra veckan.

– Det är Nordens största reaktor och har stor påverkan på det svenska elnätet och styr vår import och export. Men den är i full drift nu.

Då vi fortfarande befinner oss i början av vintern tror Christian Holtz att vi kan förvänta oss fler pristoppar de närmsta månaderna.

– Priset svänger från vecka till vecka. Blir det kallt ökar efterfrågan och elen blir dyrare. Det lär komma fler kalla perioder, vi får nog vänja oss vid detta framöver.

Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultföretaget Merlin & Metis.

Prisbilden nedåtgående

Efter fjolårets energikris spådde många att prisbilden skulle bli mycket hög under många år framöver.

Men nu är förväntningarna annorlunda enligt siffror från Energimarknadsinspektionen.

– I jämförelse med vad man trodde för ett år sedan är prognosen nedåtgående. Det tar ett tag att ställa om elsystemet från den ryska gasen som har varit central för den europeiska elförsörjningen. Det kommande decenniet lär bli dyrare än vad vi trodde innan kriget, men nu tror man ändå att priserna kommer att bli ganska rimliga. Vi pratar kanske om 40, 50 öre per kilowattimme, säger Christian Holtz.

Johan Sigvardsson, elprisexpert på Bixia.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, delar till stor del den bilden.

– Vi har en lägre förväntansbild nu. Vi har en ganska stabil elförsörjning. Man kan tänka sig ett snittpris på kanske 55 öre per kilowattimme. Men det beror också på vad som händer med bränslepriserna.

Både Christitan Holtz och Johan Sigvardsson säger att folk har lärt sig att vara mer flexibla med sin elförbrukning sedan förra året och uppmuntrar alla att fortsätta att ha den inställningen.

– Försök att utnyttja elen under tiderna på dygnet då det är som billigast. Du kan till exempel ladda elbilen på natten och försöka att värma huset på natten. Det finns pengar att spara samtidigt som det bidrar till ett bättre elsystem.