Forskare: Coronakrisens effekter kan bli mycket långvariga

Kvinnor riskerar att drabbas hårdare än män

Publicerad 2021-06-30

Ökad arbetslöshet, dålig löneutveckling och stora svårigheter för unga som jagar det första jobbet.

Coronapandemins ekonomiska avtryck riskerar att bli långvariga, enligt en ny forskarrapport.

Vad kommer coronapandemin få för effekter på sikt? Nationalekonomerna Mattias Engdahl och Martin Nybom har studerat 90-talskrisen för att närma sig ett svar på den frågan.

I en färsk rapport, som publiceras av tankesmedjan SNS, skriver duon att coronans spår kommer att leva kvar under en lång, lång tid.

– Vi har få anledningar att tro annat än att coronakrisen kommer att få långsiktiga konsekvenser, säger Martin Nybom i en kommentar.

– Det gäller exempelvis för unga som är på väg in på arbetsmarknaden, för de som förlorat jobbet i samband med krisen och för arbetstagare på hårt drabbade lokala arbetsmarknader.

Stora skillnader mellan kommuner

Rapporten visar att 90-talskrisen slog ojämnt över landet. I de hårdast drabbade kommunerna, som Ronneby och Ludvika, föll sysselsättningen med omkring 13,5 procentenheter.

Mattias Engdahl och Martin Nybom.

Forskarna benämner nedgångar av det här slaget som ”lokala arbetsmarknadschocker”. Följderna blev långvariga gällande både jobbtillgång och lönenivå.

En person som bodde i Ludvika innan krisen slog till hade 8–9 procent sämre inkomstutveckling fram till 2010 än en invånare i en kommun som kom lindrigare undan, konstaterar Engdahl och Nybom.

Kvinnor och utlandsfödda drabbas hårt

Kvinnor, unga och människor födda utanför Norden drabbades extra hårt av 90-talskrisens konsekvenser.

Enligt forskarna är det också dessa grupper som löper störst risk att dras med i det ekonomiska fall som coronan orsakar.

Men det finns hopp, i form av expansiv finanspolitik och sprutor.

”Krisen har en på pappret konkret lösning – flockimmunitet via massvaccination – vilket ger hopp om en jämförelsevis snabb ekonomisk återhämtning”, skriver Martin Nybom och Mattias Engdahl.