Oskarshamn överkört – visste ingenting

TT

Publicerad 2021-08-26

Clab (Centralt mellanlager för använt kärnbränsle) vid Oskarshamns kärnkraftverk. Regeringen har nu beslutat om att kapaciteten i mellanlagret ska utökas. Arkivbild.

Kritiken mot regeringens besked om att enbart utöka kärnavfallslagret i Oskarshamn är inte nådig.

– Vi har inte fått någon förhandsinformation. Det är anmärkningsvärt, säger Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn.

Regeringens besked kommer som en överraskning för Oskarshamns kommun.

– Det är ett historiskt beslut när en regering väljer att köra över en kommun så här totalt, en kommun som tagit stort nationellt ansvar i över 40 år och hanterat hela Sveriges använda kärnavfall, säger Andreas Erlandsson, till TT.

”Ansökan mogen”

Tillståndet för mellanlagring av kärnavfall i Oskarshamn blev klart 1978 men redan då var det klart formulerat att det inte på något vis skulle betraktas som ett slutförvar, enligt Erlandsson. En kapacitetsökning beslutades senast 1998, men nu vill kommunen, liksom flera andra aktörer, i stället se ett beslut om slutförvar.

– Nu kommer vi att se vad vi har för verktyg att hantera det här och göra allt i vår makt för att få till ett beslut om slutförvar, säger Andreas Erlandsson.

Andreas Erlandsson och flera andra kritiker har svårt att förstå varför regeringen ännu inte har kunnat fatta ett sådant beslut när det finns en lösning som godkänts av expertmyndigheter som Strålsäkerhetsmyndigheten. Kritik kommer också mot att regeringen inte kunnat svara på direkta frågor gällande vad de anser saknas i beslutsunderlagen som ligger på deras bord.

– Ansökan har varit mogen för beslut under lång tid nu, säger Torbjörn Wahlborg, chef för elproduktion i Norden på statliga Vattenfall.

”Ingår i ett sammanhängande system”

Flera av kritikerna tycker att det är svårt att förstå varför regeringen inte fattar beslut om hela slutförvarssystemet på en gång. Johan Dasht, vd för branschägda organisationen Svensk Kärnbränslehantering (SKB), menar att beskedet ökar risken för att mellanlagret blir fullt innan alla tillstånd är på plats – vilket i sin tur riskerar Sveriges elproduktion.

”Mellanlagringen står inte på egna ben utan ingår i ett sammanhängande system. Risken är nu stor att ärendet fastnar i mark- och miljödomstolen som är nästa steg i prövningen.”, skriver han till TT.

Statliga Vattenfall stämmer in i den kritiken.

– Tvärtemot vad miljöministern säger, är det här att riskera produktionen, säger Torbjörn Wahlborg.

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke frågar sig varför det finns en sådan ovilja mot att fatta beslut om ett slutförvar. Osäkerheten om slutförvaret får följer på näringslivets investeringar, enligt Jacke.

– Det här stimulerar inte vår klimatomställning, utan precis tvärtom, säger han.

Akut problem

Kärnavfallsrådet, som bildades 1992 för att ge regeringen råd om kärnavfallshantering utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv, förstår oron i Oskarshamns kommun. Men rådets ordförande Carl Reinhold Bråkenhielm menar ändå att regeringen har fattat ett klokt beslut.

– Det här är bara en temporär lösning på ett akut problem som finns i mellanlagret och inget annat. Vi tycker att det är en bra lösning, som säkrar kärnkraftens drift även efter 2024 och samtidigt ger regeringen tillfälle att se över några av de problem med slutförvaret som Kärnavfallsrådet har pekat på, säger Carl Reinhold Bråkenhielm.

TT: Vad är det för problem?

– Det gäller en möjlig risk för försprödning av gjutjärnsinsatsen inuti kopparkapslarna där bränslet ska vara inneslutet. Enligt våra experter bör det inte vara någon stor risk, men man måste ha detta under uppsikt och se till att det uppmärksammas av forskningen på ett bra sätt.

Ingen säker lösning

Även Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning välkomnar beskedet och att frågan om slutförvaret tas senare.

”Hur kärnavfallet ska slutförvaras är en djupt allvarlig fråga – det handlar om tusentals ton mycket farligt avfall som ska slutförvaras och industrin har ännu inte kunnat presentera en säker lösning”, skriver Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, i en kommentar.