Sveriges inflationstakt sjunker

Publicerad 2023-09-14

Sveriges inflationstakt sjunker, enligt måttet KPI landar den på 7,5 procent för augusti.

Lägre priser på livsmedel och el ligger bland annat bakom den minskande inflationstakten.

– Det är positivt, det är en bra dag idag, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

I juli låg inflationstakten på 9,3 procent enligt måttet KPI, i augusti landade den på 7.5 procent. Inflationstakten enligt KPIF var 4,7 procent i augusti. I juli låg KPIF på 6,4 procent.

– Det var väntat att inflationen skulle gå ner, men den gick faktiskt ner något mer än vad de flesta ekonomer hade trott, det är positiva besked idag, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Sahlberg menar att inflationen toppade i december 2022 men att den nu kan komma att sjunka snabbare än tidigare. Med undantag för någon enstaka höjning har den sakta men stadigt gått nedåt sen slutet på 2022.

– Men efter sommarens semestereffekter tror man att det kommer gå fortare. Har vi tur får vi se en lika stor sänkning nästa månad, säger Christina Sahlberg.

Lägre mat- och elpriser

Livsmedelspriserna sjönk med 0,7 procent från juli till augusti.

– De är en stor del av KPI som vi mäter varje månad, säger Christina Sahlberg.

Hon tror även att matpriserna kommer fortsätta att sjunka framöver. Men vilka varor som kommer att påverkas är svårt att förutspå.

– Skördar och vilka länder som levererar olika typer av varor påverkar, så det är svårt att veta vilka priser som går ner, säger Christina Sahlberg.

Enligt SCB rör det sig inte om några stora prisnedgångar, utan breda där priserna sjunker för alla varugrupper utom sötsaker och glass.

– Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjönk med 0,7 procent i augusti jämfört med juli. De brukar gå ner i augusti, men nu sjunker de lite mer än vanligt, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Den produkt som enligt SCB ökade mest i pris från förra månaden var gurka som steg med 12,4 procent. Samtidigt var morötter den produkt som sjönk mest i pris med 21,1 procent.

Elpriserna sjunker även ordentligt, vilket enligt SCB var den främsta orsaken till att inflationstakten dämpades. Jämfört med augusti förra året var priserna 36,8 procent lägre.

Skillnaden mellan måtten

SCB räknar på inflationen med två olika mått, KPI och KPIF. Det vanligaste måttet som används är Konsumentprisindex (KPI).

Skillnaden mellan måtten är att KPI även fångar upp effekten av förändrade räntesatser för hushållen. Det fångar inte det kompletterande måttet KPIF upp. KPIF är även det mått som Riksbanken använder i sitt inflationsmål.

Den underliggande inflationen beräknas i KPIF-XE, då exkluderas energivaror från KPIF.

Inflationstakten i KPIF-XE var 7,2 procent i augusti, vilket är en nedgång jämfört med juli då den var 8,0 procent.